RAZGOVOR

Ina Pamukčić, nositeljica liste SBB-a u Brčkom: Napravit ćemo odličan rezultat

Brčko distrikt može i treba biti primjer kako sva tri naroda mogu zajedno da sjede i dogovaraju se

Pamukčić: Riješili smo brojne probleme. SBB

prije 4 dana

Za lokalne izbore u Brčko distriktu BiH prijavilo se 14 stranaka ili koalicija te sedam predstavnika nacionalnih manjina. Među 14 lista koje će se boriti za mjesto u Skupštini Brčko distrikta nalazi se i Savez za bolju budućnost (SBB).

Njihovu listu predvodi Ina Pamukčić, aktuelna zastupnica u Skupštini. S njom smo razgovarali o aktuelnom mandatu u kojem je SBB jedan period proveo u vlasti, ali i planovima nakon izbora.

Sačuvali dostojanstvo

- SBB trenutno participira u Skupštini Brčko distrikta s dvije ruke od ukupno 31 zastupnika, osim mene, tu je i Halil Ljuca. Dvije i po godine mandata smo proveli u opoziciji, a više od godine smo dio vlasti. U periodu otkako smo postali vlast, zajedno s dva ministra, trudili smo se da odgovorimo potrebama građana - rekla je Pamukčić.

Dodala je da su ponosni na brojne stvari koje su uspjeli uraditi.

- Participirali smo u rješavanju brojnih problema u zdravstvu, kroz odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge. Ponosni smo zbog nabavke aparata, koji su bili nužni za liječenje naših sugrađana, mnoge stvari smo otkočili. Uspjeli smo sačuvati dostojanstvo Bošnjaka u Skupštini, ali i cijele Skupštine - istakla je Pamukčić.

Poručuje da SBB u Brčko distriktu nikada nije bio spremniji, jači i organiziraniji.

- Lista broji 33 fenomenalna kandidata, od čega je čak 27 visokoobrazovanih. Na njoj se nalaze ljudi iz svih sfera života, od domaćica do inžinjera, medicinskog kadra, pravnika i ekonomista. Kampanju smo otvorili sloganom „Sigurnim korakom zajedno“, okupili smo oko 400 građana na Trgu mladih, a onda smo nakon šetnje uručili članske kartice SBB-a. Ovakva podrška svjedoči da će SBB u Brčkom napraviti nezapamćeni rezultat - navela je Pamukčić.

U prethodnom periodu intenzivno su obilazili mjesne zajednice i razgovarali s mještanima.

- Shodno tome smo napravili program, koji je prilagođen svakom dijelu Brčko distrikta. Nažalost, iako smo u 2024. godini, građani i dalje imaju probleme s kanalizacijom, vodom i rasvjetom. Građane, također, boli to što nemaju bazen, kino, nemaju gdje da izađu, to su stvari na kojima ćemo raditi - poručila je Pamukčić.

Interesi građana

Izborni sistem u Brčko distriktu je vrlo kompliciran. U vladajućoj većini moraju biti predstavnici sva tri konstitutivna naroda, gradonačelnika biraju zastupnici u Skupštini. Nakon toga se bira i Vlada Brčko distrikta.

- Brčko distrikt može i treba da bude primjer kako sva tri naroda mogu zajedno da sjede i dogovaraju se. Čak i kada imamo nesuglasice u vezi s manje bitnim stvarima, bitno je da, kada odlučujemo u interesu građana, budemo svi složni. Mogu posavjetovati sve političke stranke u BiH da pogledaju kako u Brčko distriktu djeluje sloga kada su u pitanju interesi građana - zaključila je Pamukčić.

Izborni zakon

Poručila je da je raduje što će na svakom biračkom mjestu u Brčkom imati biometrijsku identifikaciju i autorizaciju glasača.

- Neće više niko moći glasati 10 puta, otisak prsta znači da ovaj put neće biti "mrtvih na glasanju“, neće biti tzv. bugarskih vozova. Uputila bih zahvalu onima koji su to nametnuli. Sada ćemo prvi put u historiji Brčko distrikta imati poštene izbore - rekla je Pamukčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.