RAZGOVOR

Kandidat za načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić za "Avaz": Postoji šansa, ovi izbori su drugačiji

Očekujemo veliku najezdu glasača iz Srbije u izbornom danu

Fejzić: Mi se nikad nećemo predati. Fena

prije 7 dana

Ako izuzmemo najveće općine i gradove u državi, poseban fokus javnosti tokom lokalnih izbora bude na Srebrenici.

Za Vijeće se bori čak 17 stranaka, i to NES, SDP, koalicija Naprijed BiH i DF-a, Za Pravdu i red, NPS, NF, SDS, NiP, SP, DEMOS, SNP, SNSD, koalicija SDA i SBiH, US, SPS, SRS i DNS.

Nema predaje

Za načelnika se bore Miloš Vučić, kao zajednički kandidat prosrpskih stranaka, nezavisni kandidat Aleksandar Simić, te uime probosanskih stranaka Hamdija Fejzić.

Povodom toga smo razgovarali s Hamdijom Fejzićem o tome kakvi su izgledi i kakva je trenutno situacija u Srebrenici, nešto manje od mjesec od lokalnih izbora.

- U vezi s tim kakve izglede imamo - mi se nikad nećemo predati. Uvijek postoji šansa, pogotovo jer su ovi izbori i nešto drugačiji zbog novih pravila u Izbornom zakonu koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt). Ove izmjene trebaju pokazati da izbori trebaju biti pošteniji i realniji od prethodnih - kazao je Fejzić.

Podsjetio je i da će u Srebrenici na sedam izbornih mjesta biti kontrola identifikacije i skener prilikom brojanja, u sklopu pilot-projekta.

U ranijim izbornim ciklusima dosta se pričalo o dolasku autobusa iz Srbije u Srebrenicu tokom izbornog dana.

- I ovog puta mi očekujemo veliku najezdu autobusa i glasača. Ti glasači uglavnom odlučuju o pobjedi i ko će biti na čelu općine, a oni ne žive u Srebrenici. Njih svakodnevica u Srebrenici ne zanima mnogo. Dovoljno govori podatak da u Skupštini opštine Srebrenica od 21 odbornika, njih 15 su Srbi, od čega ih deset ne živi u Srebrenici, a odlučuju o našim problemima - rekao je Fejzić za "Avaz“.

Također ističe da je kod glasača ista situacija - da ih dvije trećine dolazi iz Srbije, pa onda oni i glasaju za osobe koje ne žive u Srebrenici.

Bez problema

Na pitanje kako u praksi funkcionira saradnja među probosanskim strankama, s obzirom na to da su sve podržale njega kao zajedničkog kandidata, Fejzić ističe da problema nema.

- Mi smo usaglasili da bude jedan kandidat i na terenu je sve uredu. Prema onome što sam do sada vidio, mislim da neće biti nikakvih problema - istakao je Fejzić.

Jasan pravac

Upitan da li postoje eventualne tenzije u Srebrenici nakon početka izborne kampanje, Fejzić govori da je njegov pravac da ne bude tenzija.

- Radim na tome i nadam se da će po tom pitanju izbori biti drugačiji od prethodnih - zaključio je Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.