POZNATIJI KAO DR. ZO

Dženan Hodžić za "Avaz" o ljubavi prema zemlji: Bivši reper pomjera granice u poljoprivrednom uzgoju

Danas uspješno uzgaja brojne egzotične sorte na svom imanju u Topuzovom Polju kod Visokog

Hodžić: Novi projekti. Facebook

10.9.2024

Dženan Hodžić, bh. javnosti poznatiji po umjetničkom imenu Dr. Zo, publiku je iznenadio kada se 2011. godine povukao iz svijeta muzike.

Razlog je bila odluka da se bavi poljoprivredom. Danas uspješno uzgaja brojne egzotične sorte na svom imanju u Topuzovom Polju kod Visokog, a za "Avaz“ je ispričao kako je došlo do te promjene.

Muzika izblijedjela

Poljoprivreda je, uz muziku, njegova velika ljubav u kojoj pomjera granice, tako da je, s kolegom Dženanom Smajićem, angažiran na inovativnom projektu.

Njihov novi projekt fokusiran je na digitalizaciju poljoprivrednog sektora kroz primjenu naprednih tehnologija. Cilj je pomoći poljoprivrednicima da unaprijede svoje proizvodne procese, povećaju efikasnost i smanje troškove kroz inovativna rješenja.

Jedan od ključnih aspekata je korištenje AI tehnologije za automatsko praćenje zdravlja usjeva i ranu detekciju bolesti i štetočina. Njihovi roboti opremljeni kamerama pregledaju biljke s tla, dok dronovi prikupljaju podatke iz zraka, omogućavajući sveobuhvatan pregled stanja usjeva.

- Priča je krenula poprilično bezazleno, više kao neki izazov, ali onda se desio "klik“. Cijela priča o poljoprivredi mi je baš sjela i zemlja me "kupila“ - kazao je Hodžić.

Kako nam je ispričao, vremenom se to počelo profilirati u mali porodični biznis pa je, na neki način, želja za muzikom lagano izblijedjela, a poljoprivreda došla u prvi plan. Istaknuo je da od muzike nikada nije u potpunosti odustao te da s vremena na vrijeme uradi neki singl.

- Najčešće snimam u zimskom vremenu, kada je sezona mirna po pitanju poljoprivrede. Posljednji koji je objavljen upravo obrađuje temu o poljoprivredi, što je moj neki pokušaj spajanja te tematike s međuljudskim odnosima, nešto što baš i nije uobičajeno u rep i hip-hop muzici - naveo je Hodžić.

Odabir sorti

Kada je u pitanju uzgoj, odlučio je da krene s egzotičnim sortama, pa se među njegovim usjevima može pronaći svašta zanimljivo i za naše prostore neobično.

- Prvo sam počeo s uzgajanjem kivana - afričke rogate dinje, a potom sam proširio asortiman. Sada, između ostalog, uzgajam meksički krastavac, peruansku jagodu, karela dinju, batat, ljute papričice poput habanera i karoline riper, san marcano paradajz i brojne druge - istaknuo je Hodžić.

Zahvaljujući neobičnom pristupu uzgoja i odabira sorti, uspio je da plasira svoje proizvode na tržište te ističe da je zadovoljan rezultatima koje je postigao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.