RADNA GRUPA

Rasim Smajlović o izboru UO FTV za "Avaz": Novi termin intervjua bit će zakazan kad se steknu uvjeti

Mislim da su to ozbiljne odluke koje treba donijeti bez pritisaka i pod jasnim okolnostima, dodao je

Smajlović: Nije bilo ni kvoruma. Avaz

Alen Bajramovic

8.9.2024

Nakon što su intervjui sa kandidatima za članove Upravnog odbora Federalne televizije otkazani 2. septembra, dan prije nego što su trebali biti održani, očekuje se zakazivanje novog termina. Prema riječima predsjedavajućeg Zajedničke radne grupe za izbor članova UO FTV Rasim Smajlović novi termin bit će zakazan nakon što se steknu uvjeti.

- Odgađa se dok se malo ne isčiste politički pritisci i dok se ne riješi ovo sa kandidatom Zoranom Krešićem. Nije bilo ni kvoruma, ali ne treba to ni lomiti preko koljena. Mislim da su to ozbiljne odluke koje treba donijeti bez pritisaka i pod jasnim okolnostima. Sačekat ćemo da se iskristališe situacija, pa ćemo onda zakazati termin - dodaje Smajlović.

Formalno, razlog otkazivanju intervjua, bio je nedostatak kvoruma jer zakazanom terminu nisu mogli prisustvovali članovi grupe Smajlović, Aner Žuljević i Goran Opsenica. Među razlozima su i reakcije na prijavu Krešića, zbog njegovih radikalnih istupa i poziva na ponovnu uspostavu tzv. Herceg Bosne. Posebno ona iz Ambasade SAD u BiH odakle su poručili da su njegovi pozivi za vraćanje "Herceg Bosne" opasni, uvredljivi i regresivni, te da ga to čini nekvalificiranim za bilo koju dužnost u javnom RTV servisu.

Dok opozicija protestira zbog istovremenog izbora sva četiri člana UO FTV-a, mediji su objavili i tumačenje OHR-a da cilj treba biti operativan UO, koji će nesmetano funkcionirati nakon što više od 10 godina Parlament FBiH nikoga nije imenovao u ovo tijelo.

- Opozicija je potencirala da se svake godine bira po jedan član, ali OHR je u svom inicijalnom pismu, koje je poslao u februaru ove godine, tražio da to bude stepenovani mandat i da se odjednom prime sva četiri člana - na mandat od 4,3,2, odnosno jednu godinu, kako bi se obezbijedio kontinuitet Upravnog odbora FTV-a - pojašnjava Smajlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.