UGROŽENA SELA

Načelnik Općine Rudo Dragoljub Bogdanović za "Avaz": Donijet ćemo odluku o uvođenju vanrednog stanja

Teren je takav da požar možete samo odbijati od kuća, ali da uđete u šumu i da ga gasite, to je nemoguće, dodao je

Bogdanović: Specifična i teška situacija. Rudo live

Alen Bajramovic

7.9.2024

Osim u dijelu općine Srebrenica, požar prijeti selima i u blizini Rudog, gdje se sa vatrenom stihijom bore pripadnici vatrogasne jedinice, radnici Šumskog gazdinstva Rudo, mještani, a od danas i volonteri iz ovog grada. Linija požarišta na obroncima Varde duga je i do šest kilometara, a trenutno najugroženija su sela Popov Do, Nikolići i Resići.

Iz Općine Rudo danas su uputili apel građanima da pomognu u gašenju požara.

- Vatra je zahvatila borovu šumu. Ne postoji još uvijek opasnost za kuće, jer to se štiti, ali apel smo uputili da bi ljudi shvatili ozbiljnost situacije. Mislim da je već trebao da poleti helikopter iz Ministarstva odbrane BiH, očekujem ga, a obećali su mi helikopter Helikopterskog servisa RS. Teren je takav da požar možete samo odbijati od kuća, ali da uđete u šumu i da ga gasite, to je nemoguće, jer to je sve neki kamenjar i nepristupačan teren – kazao je za “Avaz” načelnik Rudog Dragoljub Bogdanović.

Iznenađen je odzivom dobrovoljaca, koji su spremni da prate stanje i tokom noći i reagiraju u slučaju širenja vatre prema stambenim objektima. Ekipe vatrogasaca, na poziv iz Rudog, uputile su i vatrogasne jedinice iz Foče i Višegrada.

- Specifična je situacija jer se požar širi i ispod zemlje i samo bukne 15 metara iza vas. Ili odleti šišarika, pa zapali i ono što nije gorjelo. Zakazao sam štab za vanredne situacije i donijet ćemo odluku o uvođenju vanrednog stanja – ističe Bogdanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.