PREDSJEDNIK SKUPŠTINE HNK

SDA-ovac iz Mostara izjavio: "Mi smo vlasnici BiH, ali imamo vrlo neugodne podstanare", oštro reagovali iz HDZ-a

Ne bih nikada dozvolio da je nešto važnije u BiH od mene, odnosno ni na koji način ne bih dozvolio da je neko drugi voli više od mene

Alić: Našao se u centru pažnje zbog izjave3. Screenshot / BIR

E. Ć.

6.9.2024

Džafer Alić, predsjedavajući Skupštine HNK (SDA) je izazvao oštru reakciju HDZ-a nakon izjave prilikom gostovanja u jednoj emisiji.

Naime, novinar televizije BIR je tokom gostovanja pitao Alića "da li smo možda mi podstanari u svojoj zemlji", na šta je on odgovorio:

- Ja mislim da smo mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo uvijek čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati. 

I ne bih se složio s tim, uopšte se ne osjećam tako, naravno da taj dio može biti za razmišljanja, ali ja bih to tako postavio. Ne bih nikada dozvolio da je nešto važnije u BiH od mene, odnosno ni na koji način ne bih dozvolio da je neko drugi voli više od mene.

Iz HDZ-a su naveli kako je riječ o govoru mržnje, konkretno reagovao je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović.

- Podsjetio bih Alića da se vlasništvo nad ovom zemljom dokazuje izvodom iz vlasničkih knjiga, a zapisano je i u Ustavu Bosne i Hercegovine. Prije svoje skandalozne izjave da je jedan narod, bošnjački, vlasnik u BiH, a druga dva, hrvatski i srpski, tek neugodni podstanari, uvidom u bilo koju vlasničku knjigu u BiH vidio bi da ni Hrvati ni Srbi nisu podstanari već 'svoj na svome', narodi koji ovdje žive stoljećima.

Nazvati nas "neugodnim podstanarima iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti…" otvoreni je poziv na progon iz BiH, jer podstanara, osobito neugodnog, možete izbaciti iz svoje kuće kada god vam se prohtije - rekao je Martinović.

Tomislav Martinović. Fena

On je istakao kako je "Alić prekršio Ustav BiH kao i Ustav HNK na čije je poštivanje kao i poštivanje prava svih naroda i građana BiH prisegnuo preuzimajući dužnost predsjedavajućeg Skupštine HNK".

- Budući da je u izjavi Hrvate i Srbe nazvao podstanarima za kojima treba čistiti i mesti, pozivam ga da pomete najprije ispred svojeg praga pred kojim se nakupilo mnoštvo onih koji ovakvim isključivim stavovima podrivaju mir, stabilnost i suživot u BiH dok istodobno optužuju druge da to čine oni.

U tom kontekstu doživljavam i mnoštvo negativnih konotacija na posjetu premijera Vlade RH Andreja Plenkovića BiH. Plenković je dokazani prijatelj BiH, koji najglasnije podupire i zagovara europski put ove zemlje. BiH je domovina i hrvatskog naroda, a svi prijatelji našeg naroda i BiH su bili i bit će uvijek dobro došli. Neće Džafer Alić određivati kako će, gdje će i tko živjeti u ovoj zemlji - kazao je Martinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.