AKTIVNOSTI

Hurtić sa saradnicima posjetio Kalesiju

Pored projekata koji su se realizirali preko Općine Kalesija, ministar Hurtić je pomagao i vjerske zajednice

Hurtić u posjeti Kalesiji. Fena

FENA

6.9.2024

 Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić sa šefom kabineta Jasminom Handžićem i savjetnikom Elvirom Rožnjakovićem danas je posjetio Kalesiju, gdje se sastao sa načelnikom Seadom Džafićem i sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem i sa Mirsadom Omerovićem predstavnikom nacionalnih manjina u OV Kalesija iz reda Roma.

Ministar Hurtić je načelnika upoznao sa javnim pozivima koje je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice objavilo a tiču se pomoći u realizaciji infrastrukturnih projekata, pomoći vjerskim zajednicama, kao i pomoć Romima u oblasti zapošljavanja, liječenja i obrazovanja.

- Mi smo u proteklom periodu imali dobru saradnju sa Općinom Kalesija i realizirali smo mnogo zajedničkih projekata. U narednim danima Općina će aplicirati za određena novčana sredstva gdje ćemo sufinansirati neke projekte u mjesnim zajednicama na području Kalesije - kazao je Hurtić.

Također, ministar je obećao da će u sartadnji sa Općinom Kalesija i JZU Dom zdravlja Kalesija pokušati obezbjediti sredstva za uređenje Službe hitne medicinske pomoću u ovoj zdravstvenoj ustanovi kao i obnovu i uređenje ginekološke ordinacije.

Kada je u pitanju obnova i uređenje ginekologije, Hurtić se pohvalio projektom koji je realiziran u Domu zdravlja Tuzla, gdje je uloženo oko 200.000 KM za uređenje ginekologije i nabavku opreme a u planu je nastavak tog projekta u još 20 ambulanti u BiH.

Načelnik Sead Džafić zahvalio se ministru Hurtiću na posjeti istakavši da je svaki vid pomoći građanima Kalesije dobar, a isto tako je kazao da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u više navrata pomagalo projekte iz Kalesije čime su pokazali da su uz građane ove općine.

- Pored projekata koji su se realizirali preko Općine Kalesija, ministar Hurtić je pomagao i vjerske zajednice sve sa ciljem da džematlije, odnosno građani budu zadovoljni. Znam da je odobrio sredstva za nabavku toplotnih pumpi u džematima Vukovije Donje i Vukovije Gornje - kazao je načelnik Džafić.

Iako je bilo planirano da ministar sa saradnicima posjeti i Medžlis IZ Kalesija kako bi im predstavio određene javne pozive na koje mogu aplicirati, Izvršni odbor je donio Zaključak da u toku predizborne kampanje ne primaju posjete.

- To je samo u Kalesiji, ja ću u narednim danima imati sastanak i sa muftijom i sa reisu-l-ulemom i upoznaću ih sa ovim Zaključkom kako ga nazivaju - kratko je prokomentarisao Hurtić.

Nakon sastanka sa općinskim načelnikom Hurtić je održao sastanak i sa Mirsadom Omerovićem predstavnikom nacionalnih manjina u OV Kalesija sa kojim je razgovarao o stanju Roma u Kalesiji ali i o načinu pomoći ovoj populaciji.

- Trenutno naš gorući problem je izrada kanalizacione mreže i pješačke staze u naselju Olanovica, a isto tako i obrazovanje Roma - kazao je Omerović.

Prema evidenciji kojom on raspolaže u Kalesiji se trenutno školuje 11 djece Romske populacije, dvoje u srednjoj i devet učenika u osnovnim školama, dok je od ukupnog broja Roma njih 650 samo troje zaposleno, jedno u privatnoj firmi Unis tok i dvoje u KP „Komunalac“ Kalesija.

Hurtić je obećao da će pomoći iz budžeta da se više pažnje posveti obrazovanju Roma, ali isto tako neće izostati pomoć ni kada je u pitanju stvaranje boljih uslova za život Romske populacije u svim mjestima u BiH, saopćeno je iz Općine Kalesija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.