BRATUNAC

Osnivačica Udruženja „Obraduj nekoga“ Aida Sadiković-Mehonić za "Avaz": Javnoj kuhinji za bebe najpotrebniji mlijeko i kašice

U paketima se nalaze i ostale nekvarljive namirnice za ostatak porodice, kazala je Sadiković-Mehonić

Sadiković-Mehonić: Pomažu u transportu do ljekara. Mirnes Bakija

5.9.2024

U Bratuncu je prije nekoliko godina otvorena Javna kuhinja za bebe, a o njihovim potrebama za „Avaz“ je govorila Aida Sadiković-Mehonić, osnivačica Udruženja „Obraduj nekoga“ iz Bratunca. Kako kaže, trenutno imaju 60 korisnika koji redovno dobivaju osnovni paket hrane, odnosno mlijeko i pakete prehrane za bebe.

Hrana za bebe

Sadiković-Mehonić istaknula je da je najveća potreba upravo za mlijekom koje je standardni dio paketa.

- Mlijeko se dijeli svaki dan, kako u našoj kuhinji tako i kroz pakete za bebe iz Sarajeva, ali i iz cijele BiH, s obzirom na to da mi i terenski svakodnevno posjećujemo bebe u stanju socijalne potrebe - kazala je Sadiković-Mehonić.

Također, dodala je da su im potrebne kašice, te palenta, riža, griz, baby biskviti i slično, ali, napominje, u paketima se nalaze i ostale nekvarljive namirnice za ostatak porodice.

- Osim redovnih korisnika, gotovo 120 je onih kojima je pomoć povremeno potrebna, tačnije kada su u pitanju neke specifične donacije ili kada imamo više mlijeka i slično. U Sarajevu najmanje radimo jer postoji porodiljska naknada koja zaista mnogo znači u brizi za dijete, a tamo nam se za pomoć pretežno javljaju ljudi koji su tek došli i nemaju boravak od tri godine da bi ostvarili te neke beneficije koje vlast daje. To je što se tiče Sarajeva, ali napominjem da mi i iz Sarajeva pakujemo pakete za ZDK, SBK, za krajeve gdje je daleko teža situacija, možda čak i u odnosu na Podrinje - navela je Sadiković-Mehonić.

Potrebe liječenja

Kada su u pitanju djeca s dijagnozama, Udruženje „Obraduj nekoga“ pomaže plaćanjem potrebnih usluga.

- Najčešće su to usluge tretmana kod logopeda, pogotovo u selima gdje djeca nemaju mogućnost da u okviru svoje zajednice imaju tretmane, tako da moraju putovati u veće gradove. U tom slučaju mi provodimo akcije kako bi im pomogli pokriti troškove prijevoza, jer pretežno podliježu svi zdravstvenom osiguranju, tako da ne plaćaju same tretmane, osim ako nije baš nešto specifično što zahtijeva privatni tretman - kazala je Sadiković-Mehonić za „Avaz“.

Donacija lijekova

Što se tiče lijekova, u jesen i na proljeće imamo akciju koja se zove „Lakše kroz prvu prehladu“. U tom periodu najveća je potreba za sirupom paracetamolom, D-kapima, fiziološkim otopinama, setovima za čišćenje nosa i sličnim stvarima - istaknula je Sadiković-Mehonić.

Od jednog našeg paketa za bebe jede cijela porodica 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.