POTPREDSJEDNIK RS

Duraković: Dodik, poput razmašenog djeteta, prijetnjama pokušava nametnuti autoritet, nisam tvoj niži referent

Ja sam izrabrani predstavnik građana entiteta RS, koji te se ne boji!

Duraković i Dodik. Facebook - Dejan Rakita / Pixsell

S. S.

5.9.2024

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković osvrnuo se na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika o njegovom susretu s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom u Banjoj Luci.

- Izvini majstore, pardon, Milorade. Dok sam danas, za dobrobit svih građana entiteta RS, s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom razgovarao o gorućim problemima u entitetu RS, Milorad Dodik je po ko zna koji put, poput razmaženog djeteta, prijetnjama, uvredama i omalovažavanjem pokušavao nametnuti svoj zamišljeni autoritet.

Svoju moć Dodik temelji na nevještom i retorički neartikulisanom dokazivanju da je odvažni vladar koji drži sve konce u svojim rukama. Entitet grca u dugovima, zapadne prijatelje je rastjerao, preglomazni entitetski aparat finansira novim, sumnjivim zaduživanjem, građani odlaze, jer od njegovih šatorskih nastupa koji se svode na turbo-folk refren „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“ živjeti ne mogu, a u školama u kojima bi učili djecu o herojstvima Mladića i Karadžića djece nema.

I tako je danas Milorad Dodik, očajan u pokušajima da zadrži vlast koja mu klizi iz ruku, odlučio da “protjera Visokog predstavnika iz Banje Luke. Budući da zna da to ne može niti smije učiniti, nazvao je visokog predstavnika „kukavicom“ koja je „pobjegla“ prije nego su ga Dodikove mračne sile protjerale iz entiteta, iako je, dokazano, jedina kukavica u ovoj priči Milorad Dodik.

Pored visokog predstavnika, kojeg je nazvao „kukavicom“, vjerovatno izrevoltiran činjenicom da nikome u ovoj državi ništa zabraniti ne može niti ga bilo ko ozbiljan doživljava, mene je, potpredsjednika entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda, nazvao „nekim tamo bošnjačkim potpredsjednikom koji u kafani sjedi sa visokim predstavnikom” te da će „razmisliti da li je to udarac RS-u od strane bošnjačkog potpredsjednika“. Jedini udarci na entitet RS su od predsjednika Milorada Dodika i to vide svi, osim njega. Pored navedenog, Milorad Dodik je, tobože da me uplaši, rekao i da u njegovim rukama „stoji mnogo štošta“ za moj rad. Milorade, šta tačno stoji u tvojim rukama? Moja plata? Evo, javno te pozivam da je ukineš! Javno te pozivam da ukineš i moj kabinet! Javno te pozivam da dokažeš svoju neotuđivu moć koja je valjda iznad zakona i Ustava, ali ćeš time vjerovatno dokazati i potpuno odsustvo razuma.

Milorade, ja nisam tvoj stranački postavljen niži referent kojeg ti možeš „ukidati“ kada i kako hoćeš. Ja sam izrabrani predstavnik građana entiteta RS, koji te se ne boji! Ja nisam tvoj stranački ubačen „Bošnjak“ sumnjivog ideološko-nacionalnog porijekla! Mene su birali građani i to ne samo Bošnjaci, već poreski obveznici, građani čiji novac ti nemaš pravo trošiti po ličnom nahođenju! Gdje su 2,5 miliona KM koje duguješ za projekte bošnjačke zajednice u entitetu RS?

Gdje su ti silni infrastrukturni projekti? Gdje je Milorade entitet RS i da li iko zna za tvog ekonomskog diva, izuzev nekoliko državica za koje niko nikada čuo nije i ove dvije koje su odavno stale na stranu fašizma!? Pa “majstore, izvini molim te”!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.