SIGURNOSNI IZAZOVI

Obračun rezultirao ubistvom u Sarajevu: Mafija kontroliše migrantske rute

Kriminalne organizirane grupe ujedinile su se oko tog posla i to funkcioniše kao da se radi o robi, kaže Hadžović

Hapšenja zbog ubistva na Stupu. Avaz

B. Cerić - S. Spahić

4.9.2024

Sve češći su obračuni migranata na teritoriji Bosne i Hercegovine. Iako migrantska kriza nije na nivou njenih početaka i njihov broj je manji nego prije nekoliko godina, migrantska ruta kroz BiH se i dalje koristi, što predstavlja sve veće sigurnosne izazove.

U ponedjeljak se u sarajevskom naselju Stup desio obračun migranata, a onda i ubistvo.

Nisu stale

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa za „Avaz“ kaže da se u četiri privremeno-prihvatna centra trenutno borave 1.693 migranta, od toga je većina u KS, tačnije 1.168.

- Migracije nisu stale, i dalje je aktivna balkanska ruta, a u posljednje vrijeme je aktuelan sigurnosni problem, što pokazuju i posljednji događaji u Sarajevu. Očito je da migranti koji dolaze iz različitih zemalja, poput Afganistana, Sirije, Maroka, Pakistan i druge, očito nisu u dobrih odnosima – ističe Laketa.

Laketa: Problem predstavljaju identiteti. Ministarstvo sigurnosti BiH

Laketa naglašava da najviše zabrinjava pojava kriminalnih grupa među migrantima.

- Najčešće se radi o državljanima Afganistana. Tu se, nažalost najčešće radi i o oružanim grupama, a oni su aktivnostima Srbije prema Mađarskoj povukli iz Srbije i dio je prešao u BiH. Ti migranti se bave ilegalnim prebacivanje migranata preko granica i to je postao unosan posao, a čim se radi o unosnom poslu, odmah dolazi i do sukoba, ali i onog što se desilo u Zvorniku – pojašnjava Laketa.

Dalje pojašnjava da sve agencije i institucije rade u skladu sa zakonom, no najveći izazov predstavlja to što se ne može otkriti identitet migranata i da nakon što zatraže azil imaju dvije sedmice u kojima su maltene slobodni jer su kampovi poluotvorenog tipa.

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije, ističe da je evidentno da je u porastu iskorištavanje i krijumčarenje migranata.

Hadžović: Istraga protiv organizacija. Centar za sigurnosne studije

- Kriminalne organizirane grupe ujedinile su se oko tog posla i to funkcioniše kao da se radi o robi. Oni rade probleme i dešavaju se sukobi između njih. Ono što može malo ohrabrivati to je da je Srbija umanjila migrantskih skloništa i kampove upravo zato što je došlo određenog pada protoka migranata na toj ruti, ali evo vidimo da se migranti krijumčare, to rade organizovane kriminalne grupe - naveo je Hadžović.

Prilika za profit

Naveo je da se BiH mora pozabaviti ovim organiziranim kriminalnim grupama putem nominalne saradnje ili u saradnji sa Interpolom i Europolom.

- Treba stati ukraj krijumčarima koji zarađuju i imaju priliku za profit i ne obraćaju pažnju na ljudska prava izbjeglica, koji su vjerovatno prinuđeni da na ovaj način prelaze granice s obzirom da su putevi teže prohodni. Istraga ne treba ići toliko protiv migranata koliko protiv organizacija koje se bave krijumčarenjem - naveo je Hadžović.

Neće stati

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je kazao da migracije neće stati.

- Prema informacijama koje mi imamo iz susjednih država su da su one i dalje aktivne i da ima veliki broj ljudi koji će iz Turske krenuti ka zemljama Evropske unije. Međutim, kada je riječ o BiH te brojke su iste i nadamo se da će ostati takve uz neznatan porast ili smanjenje – kaže Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.