NAKON SASTANKA

Krišto se zahvalila Plenkoviću: "Potvrda dobrih odnosa i da je iskren prijatelj BiH"

Navela je da je dolazak Plenkovića s Ruteom i Fon der Lajen u januaru bio ključan za poboljšanje odnosa vladajuće koalicije i EU puta BiH

Borjana Krišto. Fena

N. H.

4.9.2024

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, obratila se medijima nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, zahvalivši mu se na posjeti i naglasivši da je ovo njegova prva posjeta nakon što je dobio novi mandat na ovom mjestu. 

Dodala je da je to "potvrda dobrih odnosa između BiH i Hrvatske, te potvrda da je iskren prijatelj BiH". 

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je podsjetila na posjetu Plenkovića u januaru, kad su s njim došli premijer Nizozemske Mark Rute (Rutte) i predsjedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen). 

- Zahvaljujući lobiranju Hrvatske i Andreja Plenkovića između ostalog, Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u EU - kazala je Krišto, dodavši da je ta posjeta bila ključna za poboljšanje odnosa među vladajućom koalicijom. 

Istakla je da su teme sastanka bili projekti između BiH i Hrvatske, a onda se osvrnula i na odnose među vladajućom koalicijom ususret lokalnim izborima u našoj zemlji. 

- Vode se predkampanje i službene kampanje, pa se ne može mnogo uraditi u ovom periodu. Ipak, nadam se da ćemo tokom septembra nastaviti s razgovorima. Čekaju nas obaveze na evropskom putu -  kaže Krišto.

Krišto je najavila da je Izborni zakon BiH jedan od ključnih dijelova EU puta, a potom se osvrnula i na neuspjeh s usvajanjem Reformske agende. 

- Što se tiče Plana rasta, odnosno Reformske agende, žao mi je što nije došlo do usvajanja ovog dokumenta na kojem smo radili osam mjeseci. Žao mi je što je to opozicija iskoristila kao politički alat - rekla je Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.