KANTONALNI SUD SARAJEVO

Svjedočenje osumnjičenog Macana: Iz puške na policajce ispucano 20 metaka

Na pitanje njegovog branioca da li je tačno da je Sava Macanovom ocu rekao: „Mili, pazi iz ove je puške pucano“, Macan je odgovorio da jeste

Avaz

3.9.2024

Bio sam u Golfu 6, Marko je bio pod haubom kada sam čuo dva rafala - jedan kratki i jedan duži, Sava je čuvao stražu. U strahu sam pomislio da neko puca na nas pa sam sageo i udario glavom u volan Golfa. Čučeći sam se vratio u Seat. Pitao sam Savu: "Šta bi? Šta se desilo?, a on je kazao: "Pucali su na mene policajci, ja sam pucao. Ne znam šta je bilo.", kazao je Aleksandar Macan, koji je zajedno sa Savom Marinkovićem i Markom Trifkovićem optužen za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom polju.

Aleksandar Macan je u svojoj odbrani kazao da su poslije toga pobjegli na Pale i da on nije vidio kada je pucano na policajce. Nekoliko dana poslije, Macan i, prema njegovim riječima, Trifković su rastavili Seat kojim su pobjegli s lica mjesta i dijelove razbacali kod vikendice u šumu u Kočeviku, dok je Sava rastavio puškomitraljez kojim je pucano na policajce i zakopao ga zajednom sa čahurama.

- Ja sam davao više izjava i dan danas ne znam šta je Sava razmišljao i šta je on radio sam u autu na licu mjesta – kazao je Macan.

Na pitanje njegovog branioca, advokata Duška Tomića, da li je tačno da je Sava Macanovom ocu rekao: „Mili, pazi iz ove je puške pucano“, Macan je odgovorio: „To je tačno“.

Riječ je o momentu kada je Sava donio rastavljenu pušku da se zakopa na Kočeviku.

Macan je kazao da je sigurno ispaljeno 15 do 20 metaka, a on je također dodao, odgovarajući na pitanje tužiteljice Aide Topalović, da su oni tu noć sigurno mogli pobjeći policiji kao što su to i ranije, kada je za njima bila potjera.

Između ostalog, Macan je napomenuo da su tokom ovog postupka njegova supruga i njegov advokat dobijali prijetnje zbog čega su dobili zaštitu policije.

Macan je potvrdio da je bio u bijegu, da je boravio u Španiji, te da je odlučio nakon što je vidio u medijima šta je pisano o događaju i vidio fotografiju čak svog djeteta, odlučio je da se vrati i da se preda i da kaže istinu. Danas je više puta ponovio da se on brani samo istinom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.