OBJAVIO NA FACEBOOKU

Oštro obraćanje Izudina Bajrovića: Pozorište služi interesima vladajuće politike

Pozorište potpuno odvojeno od vlasti bi imalo preduslov da se može nazvati Pozorištem, a takvo nešto kod nas ne postoji, napisao je Bajrović

Bajrović: Ne postoji pozorište. Društvene mreže

Dž. R.

3.9.2024

Izudin Bajrović, jedan od naših najpoznatijih glumaca, ali i nekadašnji direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, objavio je na Facebooku status u kojem je iznio izuzetno oštar stav o pozorištima u Sarajevu.

- U Sarajevu ne postoji nijedno pozorište, postoje javne ustanove koje se bave pozorišnom djelatnošću. Javne ustanove su u potpunosti oslonjene na budžet, budžet odredjuje izvršna vlast, odnosno vlada. Vladu čini vladajuća politička većina.

Dakle, vladajuća politička većina vodi politiku javnih ustanova koje se bave pozorišnom djelatnošću, pošto vlada postavlja rukovodioce koji vode ustanove koje se nazivaju pozorištima. Pozorište bi trebalo biti prostor slobode, ali da bi bilo slobodno, moralo bi biti neovisno, a da bi bilo neovisno moralo bi biti oslobođeno utjecaja politike, a pošto potpuno zavisi od politike, znači da nije ni u najmanjoj mjeri neovisno ni slobodno, već služi interesima vladajuće politike, kako god se ona zvala. Pozorište koje bi bilo potpuno odvojeno od vlasti bi imalo preduslov da se može nazvati Pozorištem, a takvo nešto kod nas ne postoji. Sve u svemu, mi naprosto ne znamo šta je to pozorište, jer nikada nismo imali priliku da u istom , ili djelujemo, ili da istom prisustvujemo - napisao je Bajrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.