RAZGOVOR

Marina Pendeš, predsjedavajuća Kluba Hrvata, za "Avaz": Pitajte Ademovića zašto je blokiran Dom naroda

BiH ne čine jedan narod i jedna politička stranka, nego tri naroda i više partija

Pendeš i Ademović. Fena

2.9.2024

Od marta traje blokada rada Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Tada je Klub Bošnjaka zatražio pauzu, a nakon toga obavijestio da napušta sjednicu.

Kao razlog napuštanja sjednice tada je navedeno da je na dnevni red uvrštena tačka koju je predložio SDS-ov delegat, da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku. S obzirom na to da se bliži predizborna kampanja, izgledno je da sjednice neće biti ni u ovom mjesecu.

Poštivanje institucija

O svemu ovome razgovarali smo s predsjedavajućom Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda BiH i delegatkinjom Marinom Pendeš (HDZ BiH).

- Pitajte Ademovića (Kemal Ademović, dopredsjedavajući Doma naroda, op.a.) zašto je blokiran Dom naroda. Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović molio je Klub Bošnjaka da se održi sastanak kako bi se ta sjednica nastavila, ali oni je ne žele, i u tom smislu trebate pitati njih - istakla je Pendeš za „Avaz“.

Kaže da na ovakvim pitanjima nema nikakvog kompromisa, nego da, ako neko voli BiH, treba poštovati njene institucije.

- Među njenim institucijama je i Dom naroda i svi koji čine Dom naroda, a ne samo predstavnici jednog naroda ili, još gore, jedne političke opcije. U tom smislu mislim da je važno da dođe do nastavka te redovne sjednice, kako bismo se mogli baviti poslom koji bi nas mogao dovesti do Evropske unije - kazala je Pendeš.

Glavni ciljevi

Dodaje da je ideja glasanja za spornu tačku dnevnog reda bila da se ona glasanjem odbije i tako skloni dugoročno s dnevnog reda. Na pitanje da li je izgledno da će se sada popraviti situacija po tom pitanju, s obzirom na to da se približava predizborna kampanja, Pendeš poručuje:

- Što se tiče HDZ-a BiH, mi ni u kampanji nemamo oštru retoriku, imamo svoj program, pa tako i predizborni program, tako da se ne bavimo drugim političkim strankama, mi želimo napredak. Zna se da su naši glavni vanjskopolitički ciljevi članstvo u EU i NATO-u, sada je prvenstveno fokus na EU, s obzirom na to da smo dobili zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora i u tom smislu mi ćemo učiniti sve, ali BiH ne čine jedan narod i jedna politička stranka, nego tri naroda i više partija.

Fokus na EU

Smatra da nova koalicija na državnom nivou ima neke ciljeve koji su kompaktni s HDZ-om, a to su članstvo u EU i NATO-u.

- Jasno je i da imamo političke partnere koji se ne slažu s članstvom u NATO-u, ali je zato bitno da zajednički radimo na implementaciji članstva u Evropskoj uniji - kazala je Pendeš. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.