LIČNOST DANA

Senad Pećanin: Povratak "čovjeka hulje"

Afera bivšeg direktora Porezne uprave Šerifa Isovića našla je svoju zapršku u vidu propalog novinara i propalog advokata

Senad Pećanin: Propali novinar i advokat. N1

2.9.2024

Nakon što je naša novina objavila da je kćerka Šerifa Isovića udata za sina Ibrahima Hadžibajrića, teškog kriminalca koji je kao i sin povezan sa Sky aplikacijom, počelo se odmotavati klupko korupcije i sukoba interesa. „Avaz“ je objavio nepobitnu činjenicu da je Isović dobio 300.000 KM od BH Pošte, da Hadžibajrićeve povezane firme poreski nisu bile kontrolirane, ili su kontrolirane na način da se obustavi krivična istraga.

Objavili smo i krivičnu prijavu koju su protiv Isovića podnijeli – ne naši novinari – već njegovi uposlenici zbog navodnih teških zloupotreba u službi.

Gostujući na jednoj lokalnoj televiziji o svemu ovome Senad Pećanin, naravno, nije progovorio niti jedne riječi. On se okomio na „Avaz“ i nepostojeći poreski dug najveće medijske kuće u BiH.

Pećaninu ništa ne znači da je drugostepeni organ utvrdio teške zloupotrebe službenih ovlasti na štetu „Avaza“ koju su počinili pojedini poreski inspektori, te i druge tendenciozne činjenice, što je na kraju svih krajeva i sudski verificirano. Također odbačene su i prijave na državnom i kantonalnom Tužilaštvu, jer jedino ko bi mogao da odgovara su oni koji su prekršili pravila struke i profesionalne kontrole.

Treba napomenuti da tokom višegodišnje kontrole, zato što je bio potpuno siguran u ispravnost poslovanja, "Avaz" nikada nije objavio niti jednu negativnu riječ o Poreznoj upravi ili njenom direktoru jer nije želio da vrši bilo kakav pritisak na njihov rad.

Propali novinar Senad Pećanin, jer propao je njegov list „Sandžak“, a propali su i „Dani“ koje je prodao i okrenuo se iznenada pod stare dane advokatskoj profesiji. 

Nakon nekoliko tv intervjua, ozbiljni advokatski timovi odbili su da budu u ekipi s nesposobnim Pećaninom, pa se dogodio neviđeni kuriozitet, Pećanin praktično nije ušao niti jednom u sudnicu kao njihov advokat, niti su to stručne kolege dozvolile. Ni u slučaju Fadila Novalića, koji robija zbog kriminalne nabavke škart ventilatora iz Kine, Pećanin kao advokat nijednom nije uspio ući u sudnicu.

Kada je Pećanina osnivač „Avaza“ tužio za klevetu, „čovjek hulja“ je izvršio neviđeni pritisak na mladu sutkinju Općinskog suda na nevjerovatan i bizaran način: skočio je s klupe i otvorio prozor tvrdeći da će da izvrši samoubistvo, što je s razlogom šokiralo sve u sudnici!?

Tako je propali novinar postao, i propali advokat, koji nema nikakvih klijenata ili poslova, što je lako utvrditi na bazi njegovih godišnjih završnih računa kao advokatske kancelarije.

O moralnom liku Senada Pećanina ne treba govoriti mnogo. U politiku je ušao kao predsjednik omladine velikosrpskog ideologa Nenada Kecmanovića, kojeg je „junački“ branio od napada bh. patriota. Poslije je politički lutao od ljevice do desnice ali njegov moralni lik je za sva vremena opečatio i ostavio budućim generacijama jedan od najvećih pjesnika i književnih umova Bosne i Hercegovine akademik Abdulah Sidran.

On mu je posvetio pjesmu „Čovjek hulja“. Pasionirani kockar, igrajući se političkog pamfletizma na relaciji Crna Gora – BiH – prokockao je i ono najvažnije u ljudskom životu – profesionalni obraz. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.