ODATA POČAST

Polaganjem cvijeća u BPK-u obilježena 32. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Obići ćemo spomenike, mezarja i groblja od Goražda, Foče u FBiH, Igmana, Hadžića, Fojnice kazao je Džananović

Sa obilježavanja. Fena

FENA

31.8.2024

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde danas je obilježena 32. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Delegacije Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH, BPK-a i Grada Goražde položile su cvijeće na centralnom spomen obilježju “Goražde grad heroj svojim braniocima” te odali počast najhrabrijim sinovima ove zemlje koji su za njenu odbranu dali svoje živote.

- Goražde i općina Foča u FBiH su pripadali zoni odgovornosti Prvog korpusa Armije RBiH tako da su predstavnici Saveza danas ovdje da zajedno odamo počast svim poginulim borcima i mi smo na njihov poziv domaćin u obilježavanju - kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Predsjednik Saveza brigadnih udruženja 1. Korpusa ARBiH Muhamed Džananović naglasio je da članovi Saveza nastoje obići sva mjesta u kojima je u ratnom periodu od 1992. do 1995. godne djelovao Prvi korpus.

- Obići ćemo spomenike, mezarja i groblja od Goražda, Foče u FBiH, Igmana, Hadžića, Fojnice, Visokog , Breze, Vareša, Olova, širom Kantona Sarajevo, kako bi odali počast pripandicima Armije RBiH i MUP-a, jer je riječ o vrlo značajnom datumu – kazao je Džananović.

Podsjetio je da je političko i vojno rukovodstvo 1. septembra 1992. godine ukazom organizovalo Armiju RBiH, a time i Prvi korpus i ostale korpuse.

- Vjerovatno smo tada frapirali i naše neprijatelje koji su vjerovali da će nas brzo poraziti. Naravno, u početku je bio herojski otpor grupa, patriotske lige, zelenih beretki, organizovanih odreda ili samoorganizovanih ljudi širom BiH, ali naravno to nije imalo neku dužu perspektivu u načinu ratovanja. Primjerice, formiranjem Prvog korpusa preko 360 jedinica manjeg sastava ušlo je u njegov sastav i sve je postalo jednostavnije, i rukovođenje, komandovanje i znalo se šta I ko radi. Naravno, samo zahvaljujući licemjerstvu međunarodne zajednice, Evrope i svijeta, zato što su nam zabranili i stavili nam embargo na naoružanje, mi nismo do kraja porazili te naše neprijatelje, ali smo sačuvali BiH - napomenuo je Džananović.

Iz Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH su poručili da politički faktori moraju više raditi na isticanju ovih činjenica zbog generacija koje nisu bile direktni sudionici događaja zbog i dalje, kako su naglasili, itekako prisutnih tendencija usmjerenih protiv države Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje godišnjice Prvog korpusa nastavljeno je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomeniku ubijenoj djeci Goražda, spomen parku Zaim Imamović a bit će upriličeno i u općini Foča u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.