KOMENTAR DANA

Nož u srce

U Ligi prvaka nastupa blizu 900 igrača, a među njima su samo petorica Bosanca i Hercegovca

Liga prvaka: Čini se da je sve oko nje prije bilo romantičnije. Platforma X

29.8.2024

Nova sezona Lige prvaka donijet će mnogo promjena, ali još nije moguće percipirati kako će to utjecati na svjetski fudbal. Povećan broj klubova su fanovi nekako „progutali“, ali promijenjena himna, barem one korekcije što su urađene, izazvala je bijes ljubitelja najjačeg klupskog takmičenja na svijetu.

Međutim, za one najzagriženije iz Bosne i Hercegovine ima još bolnija činjenica. U sezoni će učestvovati 36 timova. Ako uzmemo u obzir da svaki tim ima po 25 igrača u prosjeku, dolazimo do brojke od 900 profesionalnih fudbalera, od kojih su svega petorica Bosanci i Hercegovci. Čak se i taj broj može smanjiti odlaskom Amara Dedića u Napoli. To je učešće od 0,005 posto. Ovaj tragičan broj u promilima se može iskazati.

BiH nije Brazil, Italija ili Engleska, ali ne bismo smjeli biti ni u rangu nekih nižerazrednih zemalja. Zemlja koja je dala Ivicu Osima, Vahu Halilhodžića, Papeta Sušića, Mešu Baždarevića, Bracu Salihamidžića i Edina Džeku, samo neke od velikana našeg fudbala, ne smije se zadovoljiti brojem koji je izražen u promilima.

Nož je ovo u srce svakom ljubitelju fudbala iz Bosne i Hercegovine. Koliko ćemo još čekati na novu generaciju da nabuja, pa da ponovimo onu magičnu iz 2014. i Mundijal. Eh, možda se i desi čudo, pa već u utakmicama koje nas za desetak dana očekuju dobijemo novog heroja. Nekog zbog koga će oni najmlađi „zalijepiti“ oči za ekran svaki put kad istrči na travnjak, baš kao što smo mi gledali ove iznad pobrojane. Možda, možda...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.