FEDERALNI MINISTAR

Rimac: Ne mogu pričati protiv svoje Vlade jer sam njen član, ako budem dao ostavku - pada Vlada, a znate kako je sastavljena

U prevenciji malignih oboljenja sam tražio milion maraka kao ministar, dobio sam nulu

Nediljko Rimac. Fena

S. S.

29.8.2024

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac (HDZ 1990) nakon mjeseci šutnje i izbjegavanja medijskih istupa stao je pred kamere i dao odgovore na brojna pitanja o gorućim problemima u zdravstvu. Iznio je teške optužbe na račun Vlade Federacije, koja na ove optužbe nije željela reagirati.

Šutnja napokon prekinuta, odgovori i samoodbrana jasno izneseni. U Federalnom zdravstvu niz problema, a kritike ministar ne štedi. Čekao je, kaže, dugo, ali zarad mira u kući.

- Ne mogu pričati protiv svoje vlade jer sam njen član. U normalnom svijetu ljudi daju ostavke. Ako ja dam ostavku - pada Vlada, a sami znate na koji način je sastavljena - navodi Rimac.

"Nemam prostora"

No, vrijeme je da se neke stvari pokrenu. Na koji način, još nije precizirano, ali bit će učinjeno ono što je neophodno. Pa i po cijenu vlastite fotelje.

- Došlo mi je do grla zbog nemoći. Nemam prostora tamo, ali ću se boriti. Sad sam zasjekao, sebi sam dao zadaću - ili će biti tako ili neće biti. Borit ću se za pacijente, živim s tim pacijentima i borit ću se za njih. Ne moram biti ministar, ali neću biti ni šugo koji ništa neće moći napraviti - poručuje.

U prepunoj ladici onoga što mora biti riješeno je i imenovanje direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Rimac ranije nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na ovu poziciju. Opravdanje koje za ovaj postupak nudi su zakoni i procedure.

- Postoji problem što to nije po zakonu i procedurama, najsretniji bih bio da to nije ispalo kako jeste, ali moram čuvati sebe jer sam dobio i prijetnje i tri krivične prijave ako dam saglasnost. Došao sam iz mirne sredine, mirnog života, godinu i po ostalo mi je do penzije i želim samo poštivati zakon - istakao je Rimac.

Poštivanje zakona naveo je u svoju odbranu, a krivicu je prebacio na Vladu FBiH.

- Vlada je na potezu. Ne znam zašto oni ne reagiraju. Ministarstvo i ja kao ministar potpisao sam i stojim iza toga. Razlozi zbog kojih je uskraćena prethodna saglasnost - išlo se nabrizinu, neorganizirano i nije bilo dogovora. Da se malo stalo na loptu, moglo je sve biti drugačije - kaže Rimac.

Rješavanje drugih pitanja

A drugačije se moglo i pri rješavanju drugih pitanja. Samo da se razmislilo prilikom raspodjele sredstava.

- Moram priznati da nisam shvaćen kad je u pitanju pravljenje budžeta. U prevenciji malignih oboljenja sam tražio milion maraka kao ministar, dobio sam nulu. Ne možete kupovati vozila dok neko dijete umire - poručuje.

Tvrdi i da je sa budžeta Federalnog ministarstva zdravstva skinuto pet miliona maraka a da ga je niko nije pitao za to. Na sve optužbe ministra Rimca iz Vlade Federacije odgovor bez odgovora - ne žele komentarisati, te preporuka da se sva pitanja koja se tiču zdravstva trebaju adresirati na vrata federalnog ministra. I tako opet dođemo na početak - ko je odgovoran, ko šuti i zašto - dok zdravstveni sistem Federacije stoji na klimavim nogama, a niko ništa ne poduzima, piše Federalna televizija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.