RIJEČ STRUČNJAKA

Muris Čičić o sve većem jazu između uvoza i izvoza: BiH je kolateralna šteta

Ovisnost naše privrede o privredama Njemačke, Austrije, Italije, a onda i Srbije i Hrvatske, najbolje se pokazuje na ovom primjeru

Čičić: Nema domaćeg tržišta. Facebook

Alen Bajramovic

27.8.2024

Kriza na zapadnim tržištima, o kojima značajno ovisimo, očigledno se prenosi na bh. ekonomiju, kaže za “Avaz” ekonomski stručnjak i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) Muris Čičić, komentirajući zabrinjavajuće podatke o već dužem periodu pada domaće proizvodnje i izvoza.

Šta brine

Uz kontinuirani rast uvoza, vanjskotrgovinski deficit BiH u prvih sedam mjeseci ove godine dostigao je 7,25 milijardi KM.

- Dešava se ono što često zovemo kolateralnom štetom. Ovisnost naše privrede o privredama Njemačke, Austrije, Italije, a onda i Srbije i Hrvatske, najbolje se pokazuje na ovom primjeru - dodaje Čičić.

Posebno brine stanje njemačke ekonomije, koja se nalazila na korak od recesije, a posljedice osjećaju i BiH, zemlje regiona, ali i snažnije ekonomije. Čičića najviše brine zaustavljanje pozitivnih trendova, poput onog u drvnoj industriji koja je bila povećala izvoz, ali i stepen finalizacije proizvoda.

- Muči se i jedna snažna Njemačka, koju su pogodile posljedice zaoštravanja odnosa s Kinom. Došlo je do međusobnog sankcioniranja, zatvaranja granica, povećavanja kamatnih stopa, otežavanja uvoza. To se značajno odrazilo na njemačku privredu, koja je bila veoma orijentirana na kinesko tržište i sve velike njemačke kompanije morale su zaustaviti ogromne investicije - pojašnjava Čičić.

Stotine miliona KM koje bacamo da bismo, uz domaću, kupili vodu iz inozemstva, svakako doprinose i alarmantnom deficitu.

Domaća voda

Čičić kaže da je to najvećim dijelom posljedica činjenice da značajan dio stanovnika BiH vodu i druge proizvode iz Srbije i Hrvatske ne smatraju stranim, već domaćim proizvodima.  

- To je ostatak iz perioda kada smo imali jedinstveno tržište, a sada bi već bilo bolje da se pije domaća voda. To ne možete postići prisilom, već stvaranjem povoljnijeg ambijenta za domaće proizvođače kroz razne stimulacije, za uvođenje novih tehnologija, pristup evropskim fondovima i slično - kaže Čičić.

Nakon globalizacije Čičić kaže da smo zakoračili u eru deglobalizacije, u kojoj ćemo svjedočiti zatvaranju zemalja i blokova u njihove granice

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.