BRČKO

Koalicija "Pod lupom" angažovat će 138 nezavisnih posmatrača na dan izbora

Punoljetni stanovnici Brčko distrikta imaju priliku da se do 31. avgusta prijave i postanu građanski, nestranački posmatrači

Brčko. Fena

FENA

27.8.2024

Koalicija za slobodne i poštene izbore „ Pod lupom“ na predstojećim lokalnim izborima u Brčko distriktu će angažovati 138 posmatrača kako bi uočavali i prijavljivali eventualne nepravilnosti na izborni dan. Javni poziv za prijavu je otvoren do kraja ovog mjeseca.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” polovinom prošlog mjeseca započela je građansku, nestranačku, posmatračku misiju za Lokalne izbore 2024. godine.

U posmatračkoj misiji učestvuje 56 dugoročnih posmatrača/ica iz skoro 50 organizacija civilnog društva širom BiH, a na izborni dan će biti angažovano 1.000 posmatrača/ica izbornog dana.

U naredna tri mjeseca dugoročni posmatrači/ice će raditi na posmatranju rada lokalnih izbornih komisija i poštivanja rokova propisanih izbornim kalendarom, implementaciji pilot projekata uvođenja novih tehnologija u izbore, evidentiranju i prijavi izbornih nepravilnosti i prevara, te obuci posmatrača/ica izbornog dana.

- Punoljetni stanovnici Brčko distrikta imaju priliku da se do 31. avgusta prijave i postanu građanski, nestranački posmatrači izbornog dana koji će biti angažovani na svim biračkim mjestima koji će 6. oktobra biti otvoreni u Brčko distriktu - istakla je Ferida Mešković, dugoročni posmatrač ove koalicije.

Za sve izabrane posmatrače po ovom pozivu će do izbornog dana biti organizovana obuka sa jasnim uputstvima na šta treba da obrate pažnju prilikom izbornog procesa kako bi se spriječile zloupotrebe, a takođe bit će upoznati sa jasnom procedurom kome prijavljuju ukoliko oni lično uoče ili im od strane birača bude sugerisano na kršenje izbornih pravila.

Nestranačko posmatranje izbora vraća povjerenje građana i građanki u izborni proces i značajno utiče na sprečavanje izbornih nepravilnosti, istakli su iz Koalicije "Pod lupom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.