"KONFLIKTNA ATMOSFERA"

Reakcija iz Srbije na Konakovićevu izjavu: "Potreba da uputi žaoke u najbanalnijim situacijama ukazuju na političku neozbiljnost"

Dušan Kozarev, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije, razgovarao je na sastanku sa ambasadorom BiH u Srbiji Aleksandrom Vranješom

Kozarev: Konakovićeve izjave ne doprinose regionalnoj stabilnosti. Facebook / Fena

N. H.

26.8.2024

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Dušan Kozarev je kazao da "izjave ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića ne doprinose regionalnoj stabilnosti već predstavljaju pokušaj vještačkog stvaranja konfliktne atmosfere".

Na sastanku sa Aleksandrom Vranješem, ambasadorom BiH u Srbiji, ukazao je na "stalno nastojanje Sarajeva da Srbiju isrpski narod anahronim narativima predstave kao nekoga ko ugrožava interese bošnjaka"

Naveo je da "Konakovićeva potreba da uputi žaoke Srbiji, čak i u najbanalnijim situacijama, ukazuje na nedostatak političke ozbiljnosti i odgovornosti".

Prema riječima Vranješa, Srbija će svim inostranim partnerima, posebno susjedima, pružati ruku saradnje u korist stabilnosti i prosperiteta zapadnog Balkana. 

Kozarev se tokom sastanka osvrnuo na najaktuelnije teme i pitanja od zajedničkog interesa, naglašavajući značaj unapređenja sveukupnih odnosa sa BiH, važnost građenja veza na institucionalnom nivou, kao i saradnje u domenu privrede, infrastrukture i kulture, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

On je ukazao na čvrstu opredijeljenost Srbije za očuvanje regionalne stabilnosti i dijalog kao najbolje sredstvo za rješavanje svih otvorenih pitanja, te naglasio nedvosmislenu podršku Srbije Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.