U ZNAK SJEĆANJA

Obilježena 34. godišnjica najveće rudarske tragedije u BiH

Brojne delegacije položili su vijence i cvijeće te odali poštu ispred spomen-ploče u Mramoru

Obilježena 34. godišnjica najveće rudarske tragedije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
FENA

26.8.2024

Na današnji dan prije 34 godine u najvećoj rudarskoj nesreći u Bosni i Hercegovini živote u jami Dobrnja - Jug, tadašnjih Titovih rudnika Kreka, život je izgubilo 180 komorata prosječne starosti 27 godina. Bila je to najmlađa rudarska smjena iza kojih je ostalo 360 djece. Jedini koji je tragediju preživio je Smajil Imamović.

U znak sjećanja na poginule komorate danas je u krugu Rudnika "Mramor", u neposrednoj blizini zatvorene jame Dobrnja - Jug, obilježen 26. august kao najcrnji dan stoljetne rudarske historije.

Brojne delegacije položili su vijence i cvijeće te odali poštu ispred spomen-ploče u Mramoru.

Komorati su naglasili kako će se zauvijek sjećati svojih tragično nastradalih kolega te da će težiti da rudari u Bosni i Hercegovini imaju daleko bolje uvjete za rad.

- Koristimo svaku godišnjicu da ukažemo na probleme u rudarstvu. Rudnici bez ulaganja i bez obnavljanja ljudstva neće moći odgovoriti na izazove u budućnosti. Prošao sam sve faze u radilištima i znam gdje se može improvizovati, ali bez radnika, bez rezervnih dijelova, to nećemo moći. Bez donošenja adekvatnih odluka nema budućnosti - rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka u Tuzli.

Damir Brašnjić je kao šestogodišnjak ostao bez oca Sadila.

- Ovo je pokazatelj da imamo ljudskosti u sebi i da se sjećamo 26. augusta 1990. godine. Kada dođe današnji dan, iako sam bio dijete, sva ta sjećanja se vrate u ovo je možda od najtežih dana u mom životu - rekao je Damir Brašnjić.

Kantonalno tužilaštvo TK svojevremeno je zaključilo kako je osnovni uzrok tragedije eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. U Dobrnji – Jug još uvijek postoje značajna nalazišta uglja, ali je eksploatacija prekinuta poslije 26. augusta 1990. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.