NAJSMRTONOSNIJI OBLIK

Testira se vakcina protiv raka pluća

Istraživanje će obuhvatiti 130 oboljelih, u različitim stadijima ove opake bolesti, piše britanski „Guardian“

Procjenjuje se da godišnje rak pluća odnese 1,8 miliona života u svijetu. Društvene mreže

Alen Bajramovic

24.8.2024

U 34 istraživačka centra u sedam država Evrope počelo je kliničko ispitivanje na pacijentima prve mRNA vakcine protiv raka pluća.

Istraživanje će obuhvatiti 130 oboljelih, u različitim stadijima ove opake bolesti, piše britanski „Guardian“.

Rak dojke

U naučnim krugovima očekuju da vakcina BNT116 kompanije „BioNTech“ napravi revolucionaran iskorak u liječenju.  

Specijalista pulmologije i alergologije prof. dr. Zehra Dizdarević podsjeća da je rak pluća najsmrtonosniji od svih oblika raka. Procjenjuje se da godišnje odnese 1,8 miliona života u svijetu.

- Dok god ova era pušenja traje, rak pluća će biti na prvom mjestu. Možemo mi govoriti i o raku dojke, prostate i tako dalje, ali rak pluća dominira, i kod žena i kod muškaraca - kaže prof. dr. Dizdarević.

Target terapija

Stanje respiratornog sistema kod građana BiH dodatno je pogoršano tokom pandemije koronavirusa, koja je otkrila još veći procent oboljelih od raka pluća.

Dizdarević: Ogroman pomak. Društvene mreže

Zato bi potvrda efikasnosti vakcine, koja potiče imunološki sistem da prepozna i napadne ćelije raka, predstavljala ogroman pomak u svjetskoj medicini.

- Vakcine nisu samo preventivne, već i kurativne, kao ova, koja bi se koristila u liječenju. Postojala je target terapija kod raka, koja podrazumijeva ciljano davanje lijeka na ćelije - ističe prof. dr. Dizdarević.

Veliki značaj

- Svakako da bi ovakva vakcina za liječenje raka pluća imala veliki značaj. Ali mi smo nekako sramežljivi, nepovjerljivi ili nas je strah vakcine, a da nije bilo vakcina, pitanje je gdje bismo bili do sada - kaže prof. dr. Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.