ODRŽAN SASTANAK

Hurtić s načelnikom Bratunca: Rješavanje migrantske krize prioritet

Vjerujem da smo na dobrom putu da zajednički pronađemo rješenja koja će omogućiti bolje uslove za migrante, kazao je Hurtić

Hurtić na rijeci Drini. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice

Anadolija

24.8.2024

U sklopu posjete opštini Bratunac, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić održao je u subotu sastanak s načelnikom opštine Lazarom Prodanovićem s kojim je razgovarao o migrantskoj situaciji i izazovima, prenosi Anadolu.

Moguće mjere

Tokom sastanka, razmatrane su moguće mjere za poboljšanje upravljanja migrantskom situacijom i zaštite lokalnog stanovništva i migranata.

Hurtić je istakao da je rješavanje migrantske krize prioritet za ministarstvo i da je neophodna bliska saradnja između državnih, entitetskih i lokalnih vlasti kako bi se našlo održivo rješenje. Pohvalio je napore opštine Bratunac u suočavanju s ovim izazovima, ali i naglasio potrebu za dodatnim resursima i podrškom od strane državnih institucija.

- Sastanak s načelnikom Bratunca bio je konstruktivan i vjerujem da smo na dobrom putu da zajednički pronađemo rješenja koja će omogućiti bolje uslove za migrante, a istovremeno zaštititi sigurnost i interese lokalne zajednice - izjavio je Hurtić nakon sastanka.

Veliki izazovi

Načelnik Prodanović izrazio je zahvalnost Hurtiću na posjeti i spremnosti da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema. Istaknuto je da su lokalne vlasti u Bratuncu suočene s velikim izazovima zbog povećanog broja migranata koji prolaze kroz ovu opštinu, te da je neophodna koordinirana akcija svih relevantnih institucija.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine će u narednom periodu intenzivirati saradnju s lokalnim vlastima i međunarodnim organizacijama kako bi se osigurala efikasna podrška u upravljanju migrantskom situacijom, saopšteno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.