VLAST JE TUGA PREGOLEMA

Šerif se razbolio zbog deložacije iz fotelje i Centralne zgrade Porezne uprave

Pitanje je da li je Isović stekao uvjete za penziju ili je sakrio radni staž iz Priboja

Isović u petak snimljen ispred Kantonalnog poreznog ureda. Avaz

M. Aš. - Al. B.

24.8.2024

Šerif Isović napustio je u petak zgradu Porezne uprave FBiH, u koju je danima dolazio na posao nezakonito, iako ga je Vlada FBiH prije mjesec razriješila s pozicije generalnog direktora!

Isović je, uprkos odluci Vlade, uredno dolazio u prostorije ove ustanove i nikome nije bilo jasno šta radi u ovoj instituciji.

Čuvao fotelju

No, u petak je, kako saznajemo, deložiran u Kantonalni porezni ured, o čemu svjedoče i fotografije našeg reportera.

Isović je iz zgrade Porezne uprave ponio i svoje stvari koje je devet godina uredno čuvao. Nije mogao samo ponijeti direktorsku fotelju, za koju je posebno vezan.

Isović je, ustvari, dobio drugo radno mjesto, a na osnovu odluke Vlade FBiH i privremene mjere Općinskog suda u Sarajevu. Sada je porezni inspektor u Kantonalnoj poreznoj upravi Sarajevo, što mu je, kako saznajemo, teško palo. S tim se nikako nije mogao pomiriti, kao ni premještajem.

U petak je otvorio i bolovanje te uredno dostavio doznake. Nasekiran i deložiran, Isović ne planira raditi, nego se izležavati.

Isoviću teško pala deložacija. Avaz

Pitanje je samo da li je Isović stekao uvjete za penziju ili je sakrio radni staž iz Priboja, kao što je sakrio da je odbio mobilizaciju u Armiju RBiH tokom agresije, pravdajući se da je „strani državljanin“.

U Poreznoj upravi FBiH pojašnjavaju da je, odlukom Vlade FBiH kojom je razriješen, bio raspoređen na odgovarajuće radno mjesto u Poreznoj upravi FBiH. No, to nije značilo da dolazi na posao u zgradu Uprave i da koristi kancelariju.

Odluka Suda

Sada je pitanje šta je Isović sve radio i rovario po Poreznoj, imajući u vidu sve predmete.

- Odluka Vlade FBiH je da on treba biti raspoređen na neko od mjesta unutar Porezne uprave. Uprava je, stoga, tražila mišljenje Agencije za državnu službu, Ministarstva pravde i Vlade FBiH i pojašnjenje člana 2. rješenja Vlade. Međutim, dok smo mi čekali da dobijemo sva pojašnjenja, došla je privremena mjera Općinskog suda u Sarajevu, gdje je naređeno da mi moramo uspostaviti radnopravni status do okončanja sudskog postupka. S obzirom na privremenu mjeru, mi smo ga rasporedili na mjesto federalnog poreznog inspektora u Odsjeku za inspekcijski nadzor Kantonalne porezne uprave Sarajevo - kazao nam je Admir Omerbašić, kojeg je Vlada ovlastila da organizira sve poslove iz nadležnosti radnog mjesta direktora Porezne uprave FBiH.

Kako je došao na poziciju v. d. direktora

I dok „pošteni i uvaženi Isović“, koji je u petak ispraćen „aplauzom“ i kantom vode iz Uprave, spominje sudove i zakone, uporno zaboravlja da je došao na poziciju v. d. direktora bez konkursa, nezakonitim rješenjem Fadila Novalića od 90 dana i ostao na funkciji v. d. više od četiri godine potpuno nezakonito, što je, naravno, presedan u državnoj upravi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.