VRIJEME CURI

U ponedjeljak konkurs za članove Odjela za integritet VSTV-a: Kreće provjera sudija i tužilaca!

Cjelokupna konkursna procedura s obaveznim provjerama pred OSA-om BiH, koje će proći nominirani kandidati, mogla bi potrajati šest mjeseci

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH: Osigurana sredstva. VSTV BiH

Alen Bajramovic

24.8.2024

Nakon što je 9. jula Vijeće ministara BiH usvojilo izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, kojima se do 28. februara naredne godine pomjera rok za uspostavu odjela koji će se baviti provjerom izvještaja o imovini sudija, tužilaca i članova VSTV-a, a naknadno osiguralo i nedostajuća sredstva, u VSTV-u su u toku pripreme za popunjavanje ovog tijela.

Osam uposlenika

Prema riječima predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije, iako je rok za početak rada ovog odjela pomjeren za 28. februar naredne godine, već sada je neizvjesno hoće li procedura prijema osam uposlenika ovog i dodatnih šest u usko povezanim odjelima biti na vrijeme okončana.

- Odmah nakon što je usvojen budžet, jer je to bio uvjet, moraju biti odobrena sredstva za plaće i druge troškove uposlenika, mi smo se obratili Agenciji za državnu službu BiH da krenu s tom procedurom. Nažalost, oni nisu reagirali. Jučer (srijeda, op.a.) sam imao sastanak s direktoricom Agencije i ona je obećala da će pripremiti tekst, poslati nama na odobrenje, a mi ćemo promptno reagirati. Tako da bi oni već u petak (danas, op.a.) ili, najkasnije, u ponedjeljak trebali raspisati taj konkurs - kaže Lagumdžija za "Avaz“.

I pored obećanja da će ovaj konkurs biti smatran prioritetom, cjelokupna konkursna procedura s obaveznim provjerama pred OSA-om BiH, koje će proći nominirani kandidati, mogla bi potrajati šest mjeseci.

- Mi smo već na granici da ovaj odjel bude u roku formiran, a i kada bude, tim ljudima će trebati vremena da se „uhodaju“. Mi smo uradili sve što smo mogli u ovoj fazi - ističe Lagumdžija.

Strogi uvjeti

Odjel za integritet nosilaca pravosudnih funkcija trebao bi imati ključnu ulogu na putu ka profesionalnijem i poštenijem pravosuđu, a uvjeti iz otvorenog javnog konkursa bit će veoma strogi, posebno kada je riječ o stručnosti i radnom iskustvu.

- Procedure provjere bit će veoma stroge. Imat ćemo sigurnosnu provjeru od OSA-e, a imat ćemo i stručnjake iz međunarodne zajednice, iz EU, koji će biti uključeni i u konkursnu proceduru, ali i rad Odjela. Oni će i pomagati, a do određene mjere i kontrolirati rad Odjela - pojašnjava predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

Upravni sporovi

Izmjenama Zakona omogućeno je da sudije, tužioci i članovi VSTV-a stupe na dužnost, a da provjere prođu po formiranju ovog odjela. One za koje se tokom provjera utvrde nepravilnosti očekuje prestanak mandata ili disciplinska odgovornost. Izmjenama Zakona omogućeno je da se odluke VSTV-a o izboru sudija i tužilaca mogu pobijati u upravnom sporu pred Sudom BiH. U zavisnosti od ishoda sporova naknadno će biti donesene odluke u dva slučaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.