AVANTURISTA

Bišćanin ponosan što je uspio spojiti ljubav i posao: Amar Alagić ljeti skiper na Uni, zimi čuvar irvasa u Finskoj

Lapland je mjesto gdje obitava gotovo 200.000 irvasa, a nastanjuje ga 170.000 ljudi, kazao je Alagić

Alagić s irvasima na farmi u Finskoj. Facebook

24.8.2024

Amar Alagić iz Bihaća, grada na rijeci Uni, sve je samo ne običan mladić.

On je ljeti skiper i turistički vodič na Uni u Bihaću, a zimi je vodič, lovac na polarnu svjetlost i čoban na farmi irvasa u najsjevernijem dijelu Finske. Alagić je za "Avaz“ objasnio kako se našao u dalekoj Finskoj.

Traži izazove

- Odrastanje uz Unu me navelo da se počnem baviti sportovima na vodi, ali i to što je moj otac bio vodič na divljim vodama. Godine 2016. pokrenuli smo „Una Kayak Safari“, agenciju za kajak i rafting na rijeci Uni. Danas imamo posjete kako domaćih ljudi tako i stranaca iz cijelog svijeta. Ponosan sam što sam uspio spojiti ljubav i posao u jedno i živjeti u tom ritmu - kazao je za "Avaz“ Alagić.

Kajak je, dodaje, njegova najveća ljubav te, kad nije sezona na Uni, zajedno sa svojim prijateljima plovi drugim rijeka i otkriva ljepote regije. S obzirom na to da zimi nije baš najugodnije voziti kajak, iako je moguće, to ga je navelo da traži nove izazove.

Uživa u sportovima na vodi. Facebook

- Jedan od tih izazova prethodne zime bio je sjever Finske, Lapland. Kad mi se pružila prilika, iskreno, bilo me malo strah, ali ipak je to bila prilika koja se jednom u životu dobije i ne odbija. Tako da sam radio kao vodič, imao sam višednevne ture sa studentima - naveo je Alagić.

Privremeni posao

Budući da sezona sa studentima traje kratko, a on je imao želju duže ostati, kako bi bolje upoznao kulturu Finske, našao je privremeni posao na farmi irvasa, gdje je proveo dva mjeseca.

- Rad na farmi mi je mnogo pomogao da upoznam kulturu. Lapland je mjesto gdje obitava gotovo 200.000 irvasa, a nastanjuje ga 170.000 ljudi. Svaki dan mi je izgledao drugačije. Jedna tura traje oko tri sata, a dnevno smo imali četiri ture, tako da sam po cijeli dan bio vani. Najniža temperatura je bila minus 40, ali samo jedan dan. Januar je bio najhladniji i prosječna temperatura je bila ispod minus 30 - ispričao nam je Alagić.

Zaštititi rijeke

Alagić se osvrnuo i na problem gradnje hidroelektrane na rijeci Uni.

- Sama pomisao na gradnju na izvoru Une je apsurd. Teško je shvatiti kako se to uopće i dozvolilo. Pozitivna slika svega toga što se dešavalo na izvoru je to što je Una ujedinila sve ljude, ali, ipak, u svemu tome, najbolje je što je zaustavljena gradnja hidroelektrane. Mislim da moramo mnogo više štititi Unu. Provoditi više ekoloških akcija, educirati djecu u školama, ali i institucije moraju više raditi na zaštiti Une - istakao je Alagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.