DOSTAVLJENO RJEŠENJE

Isakova stranka svjesno nastavlja kršiti državne zakone: Čeka se nova reakcija CIK-a

U slučaju ponavljanjanja prekršaja kazne se povećavaju, a postoji i mogućnost za poništenje ovjere političkog subjekta

Isak: Ne poštuje odluku CIK-a. Screenshot

23.8.2024

Rješenje Suda BiH kojim se odbija žalba „Snage naroda“ na odluku CIK-a iz prošlog mjeseca o kažnjavanju ove stranke konačno je dostavljeno tom političkom subjektu.

- Obavještavamo vas da je Sud dostavio predmetno rješenje političkom subjektu “Snaga Naroda”, i to putem oglasne table Suda – rekli su iz Suda BiH za „Avaz“.

Spot i dalje dostupan. Screenshot

Inače, Centralna izborna komisija BiH je kaznila politički subjekat Snaga naroda i njenog predsjednika Ramu Isaka sa po 6.000 KM zbog preuranjene kampanje, odnosno objavljivanja spota, te njegovog promovisanja na društvenim mrežama, ali politički subjekat se žalio na ovu odluku.

Sud BiH je odbio njihovu žalbu te je ona time postala pravosnažna, no problem se pojavio iz razloga što se odluka nije mogla dostaviti ovom političkom subjektu, jer je stranka dostavila lažnu adresu.

- Nakon izvršenog uvida u spis predmeta, utvrđeno je da je Sud, 16. jula, pokušao dostaviti odluku Suda (Rješenje kojim je odbijena žalba političkog subjekta “Snaga naroda”), na adresu koju je isti, kao adresu svog sjedišta, označio u inicijalnom aktu, odnosno žalbi. Međutim, 18. jula, Sudu se vratila povratnica na kojoj je naznačeno da dostava nije izvršena, iz razloga što, prema naznaci dostavljača, navedeni politički subjekt “nije poznat” na označenoj adresi – rekli su ranije iz Suda BiH za „Avaz“.

Sin Rame Isaka i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Arnel Isak ranije se pravdao da je jasno vidljiva adresa prostorija stranke koju su uputili CIK-u BiH i Sudu BiH.

Ipak, šta god da bio razlog prvobitnih problema sa dostavljanjem rješenja, ono je trenutno pravosnažno, a spot političkog subjekta je i dalje dostupan na Youtubeu te broji 354.000 pregleda, iako je „Snaga naroda“ bila dužna da ga izbriše.

U slučaju ponavljanjanja prekršaja kazne se povećavaju, a postoji i mogućnost za poništenje ovjere političkog subjekta, potvrdili su ranije iz CIK-a BiH za "Avaz".

- Kada CIKBiH po istom prekršaju sankcionira isti politički subjekt, svaka naredna sankcija, odnosno novčana kazna je veća, uz napomenu da CIKBiH ima mogućnost da izrekne i druge sankcije predviđene u članu 6.7 Izbornog zakona BiH, kao što je uklanjanje imena kandidata s kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu i poništenje ovjere političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata - naveli su iz CIK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.