POKAZNA VJEŽBA

Sattler i Konaković pratili vježbu "Koordinacija i odgovor na nesreću" na Nišićkoj visoravni

Ovaj događaj provodi se u saradnji sa Uredom Evropske unije u BiH

S vježbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
N. H.

22.8.2024

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) organizirala je pokaznu terensku vježbu pod nazivom “Koordinacija i odgovor na nesreću 2024" koja se održava na području starog kamenoloma na Nišićkoj visoravni, općina Ilijaš.

Cilj vježbe je upoznati javnost sa podrškom Evropske unije službama civilne zaštite u Bosni i Hercegovini, aktivnostima Federalne uprave civilne zaštite u sklopu Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, te civilno-vojnoj saradnji sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i nižim nivoima vlasti u prirodnim i drugim nesrećama i protivminskim aktivnostima.

Ovaj događaj provodi se u saradnji sa Uredom Evropske unije u BiH.

Vježbi je prisustvovao i ambasador Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH.

- Drago mi je da sam danas tu, sa kolegama uz Federalne uprave civilne zaštite. Ovo je veoma važna oblast. Nakon velikih poplava 2014. u Bosni i Hercegovini došla je spoznaja da je bolje biti dio velike evropske porodice, konkretno u Evropskoj uniji, i da je mnogo lakše kad imate prijatelje.

Ono što smo uradili je da je BiH postala punopravna članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu. To znači da kao i sve članice Mehanizma imate mogućnosti da primate pomoć u slučaju potrebe, ali isto tako i upućujete pomoć i dobijete naknadu troškova. Osim članstva, osigurali smo u proteklih pet-šest godina tijelima i upravama civilne zaštite u BiH iznos od preko osam miliona eura, što su značajna sredstva.

Izvršena je nabavka potrebne opreme, između ostalog i helikoptera koji su korisni u vanrednim situacijama - rekao je Satler.

Naglasio je da će EU nastaviti podržavati BiH.

Dodao je da je u narednim mjesecima važno da naša država postane član mreže za broj 112 za hitne slučajeve.

Ističe da su sve države EU dio te mreže, koju koristi i većina drugih evropskih država.

Satler je rekao da pozitivni pomaci u ovom smislu stižu iz Republike Srpske, te da postoji spremnost da se ovaj zakon usvoji i na državnom nivou.

Vježbi je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

- Nekoliko je aspekata zbog kojih mi je drago da smo tu. Veoma je važno da vidimo usklađivanje naših propisa i procedura s evropskim, da vidimo gdje smo u našoj evropskoj agendi i u okviru Mehanizma čiji smo već član.

Obaveza je da pratimo trendove, prilagođavamo propise i budemo funkcionalni na način kako to civilizirani zapadni svijet radi. Naravno da ima veliki dio nadležnosti kojima se trasira put enitetskih civilnih zaštita, nažalost, vrlo često i potreba u teškim situacijama za naše građane da oni sarađuju, spašavaju ljudske živote i materijalna dobra. Zato ove vježbe za "ne daj Bože situacije" jesu prilika da se vidi usklađenost, između ostalog i vojnog i civilnog sektora, jer ovdje ima i predstavnika NATO-a - rekao je Konaković.

Direktor FUCZ Aldin Brašnjić je naglasio da je cilj vježbe, prije svega, pokazati značaj i ulogu žirokoptera koje su dobili kroz podršku spomenutog Mehanizma, a koje je EU donirala 2019. godine.

Vježbom rukovodi Federalna uprava civilne zaštite.

Osim specijaliziranih jedinica FUCZ-a, u vježbi učestvuju i pripadnici Oružanih snaga BiH, ministarstva sigurnosti BiH, Federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite, Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, Općinska služba civilne zastite Ilijaš, MUP Kantona Sarajevo, PS Ilijaš i Crveni križ/krst Federacije, saopćio je FUCZ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.