NASTAVAK PRAVNE BITKE

Nakon prijave IGK-a: Tužilaštvo BiH odbilo provesti istragu protiv Dodika i Cvijanović za negiranje genocida

Naveli su kako su donijeli ukaz prema kojem u RS ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koji je donio bivši visoki predstavnik Valentin Incko

Dodik i Cvijanović. Dejan Rakita/PIXSELL/PIXSELL

N. H.

22.8.2024

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dobio je odgovor od Tužilaštva BiH na krivične prijave protiv članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika RS Milorada Dodika, nakon što su ih prijavila za kršenje Zakona o zabrani negiranja genocida. 

U prijavama se navodi i pokušaj rušenja ustavno pravnog poretka BiH, te narušavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti, političko pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

Međutim, Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv Dodika i Cvijanović jer, kako navode iz IGK-a, prema njima ne postoji osnovana sumnja da su prijavljene osobe počinile krivično djelo. 

Također, naveli su kako su donijeli ukaz prema kojem u manjem bh. entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koji je donio bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida.

- IGK neće odustati od saradnje sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i sa glavnim tužiocem (Milanko) Kajganićem jer su istina i pravda na strani žrtava. IGK će nastaviti pravnu bitku da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi i da one koji negiraju zločin i one koji štite zločince i negatore zločina stigne zaslužena kazna. Između zločinaca i negatora zločina nema razlike. Neki zločinci mogu biti i ostati nekažnjeni, ali nikada ne smiju biti mirni i spokojni - poručeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.