RIJEČ STRUČNJAKA

Koliko smo sigurni na društvenim mrežama: Šta "Meta" radi s podacima bh. građana

Na njihovim platformama će koristeći naše podatke “vježbati” i “učiti” modele umjetne inteligencije, kaže Puharić

Oprez prilikom objavljivanja podataka. Facebook

Alen Bajramovic

21.8.2024

Nakon što je kompanija "Meta Platforms“ 26. juna promijenila politiku privatnosti, ne obavijestivši pri tome korisnike u BiH i drugim državama regiona koje nisu članice EU, oni su sada praktično nezaštićeni.

Nisu ponudili

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH upozoravaju da lične podatke - fotografije, videozapise, komentare i druge sadržaje - "Meta“ sada može koristiti za razvoj vještačke inteligencije, a da korisnicima u BiH mogućnost da ih povuku, kakvu su imali stanovnici EU, nije ni ponuđena. Eksperti pozivaju na maksimalan oprez prilikom objavljivanja ličnih podataka na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu.

Direktor cyber sigurnosti u kompaniji „Zira“ Senad Džananović podsjeća da je „Meti“ izrečena najveća kazna u historiji EU u iznosu od 1,2 milijarde eura zbog iznošenja podataka korisnika iz Evrope u SAD.

- Naša legislativa ima domet unutar granica BiH, a Facebook radi na teritoriji SAD, pa svi podaci koje unesemo praktično idu u SAD. Sve što objavimo na Facebooku postaje vlasništvo te kompanije. U nedostatku regulative koja bi ograničila upotrebu ličnih podataka, oni će najvjerovatnije biti prodavani trećoj strani. U koje svrhe će sve biti korišteni, to ćemo vidjeti, ali u prvom koraku vidim da će to biti različite marketing kampanje - kaže Džananović.

Sve jasno

Stručnjak za cyber sigurnost na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e Predrag Puharić ne odbacuje ni mogućnost prestanka korištenja usluga kompanije „Meta“. Podsjeća da BiH nema snagu u komunikaciji s tako velikom korporacijom.

Puharić: Jasno upozorenje. Facebook

- I to pokazuje koliko je korisno biti član EU. EU je snažna organizacija, koja je donijela Opću uredbu o zaštiti podataka (General Data Prtection Rregulation – GDPR) i u stanju je kazniti „Microsoft“, „Google“ i „Metu“. Naše vlasti se nisu nešto posebno potrudile da postave jasna ograničenja, pa makar to značilo i nemogućnost funkcioniranja „Mete“ u BiH. Dakle, „Meta“ će koristiti naše podatke na njihovim platformama da “vježba” i “uči” modele umjetne inteligencije, što samo po sebi nije neka direktna šteta, ali EU GDPR ih obavezuje da omoguće odbijanje takve upotrebe podataka. U ovoj situaciji, na BiH je da sama primora "Metu“ da to poštuje - kaže Puharić.

Čime se bave, s kim se druže

Džananović ne isključuje ni mogućnost dijeljenja podataka s političkim strankama, kao u slučaju skandala u SAD, koje će svoje političke poruke prilagođavati stavovima korisnika. On naglašava da ljudi postaju žrtve cyber napada, a da tome sami doprinose.

- Sami ostavljaju podatke gdje se nalaze, čime se bave, s kim se druže i sve ostalo, a kad počnete razmišljati kako ćete nekog prevariti, onda možete biti vrlo kreativni. Ne mislim da se trebamo isključiti s interneta. Društvene mreže donose puno dobrih stvari, povezuju ljude širom svijeta, ali bih preporučio da se podaci dijele u što je moguće manjem obimu i da se vodi računa o tome da se sutra ne mogu koristiti da vas kompromitiraju - ističe Džananović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.