RAZGOVOR

Direktorica Zavoda Zumreta Jeina za "Avaz": Korisnicima "Mjedenice" potrebno hitno rješenje

Nemamo alternativu, ovo je nešto što je njima potrebno i što je već dugo postojalo, tako da ja duboko vjerujem da će se naći način da se to reguliše

Jeina: Još se nadamo. Facebook

19.8.2024

Nakon odluke Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS da se zatvaraju internat u Zavodu "Mjedenica“ i Radionice za radnu okupaciju, pozivajući se na nova Pedagoška pravila, direktorica Zavoda Zumreta Jeina im je uputila dopis.

U razgovoru za "Avaz“ kazala je da se duboko u sebi nadaju da do zatvaranja neće doći.

Sistemsko rješenje

Broj djece koji je smješten u internatu je 11, u radionicama 28, a nastavu ove godine je završilo 112 učenika, dok je djece predškolske dobi u vrtiću bilo 24.

- U četvrtak popodne smo preuzeli privremeno rješenje od Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS dok oni ne nađu sistemsko rješenje. Naš zadatak je da pripremimo sve za djecu u internatu i njihov dolazak, samim tim i nastavak školovanja. Dakle, što se tiče internata, napravljen je pomak ovim privremenim rješenjem – kazala je Jeina.

Kako kaže, kada je riječ o radionicama, tu još ništa nisu riješili i iskreno se nadaju da će naći sluha da to riješi, kako se ne bi zatvorile.

Zavod ima sve što je potrebno za rad. Facebook

- Mi u ovom trenutku sve radimo i trudimo se da bar ovaj kratki period do početka nove školske godine tu ideju o zatvaranju potisnemo. Nemamo alternativu, ovo je nešto što je njima potrebno i što je već dugo postojalo, tako da ja duboko vjerujem da će se naći način da se to reguliše. Znači, mi imamo sve što nam je potrebno za rad radionica, nama samo treba da se pravno sve na neki način reguliše – objasnila je Zumreta Jeina, direktorica Zavoda "Mjedenica“.

Ističe da bi bila velika šteta za korisnike i njihove porodice da se ova situacija ne riješi u što kraćem roku.

Najbolji interes

Kada je riječ o školi i vrtićima, navodi da zasad nemaju nikakva ograničenja i da se nadaju da će nastaviti s normalnim radom.

Iz Ministarstva navode da pitanje internatskog smještaja djece s poteškoćama, kako bi se riješilo kvalitetno i u najboljem interesu djece, treba biti delegirano, prije svega, resorima zdravstvene i socijalne zaštite.

O pitanju dnevnih radionica s odraslim osobama, navode da pitanje brige i okupacionih terapija odraslih osoba i osoba koje nisu učenici Zavoda nije moguće propisati aktima koji uređuju oblast odgoja i obrazovanja, niti su dnevne/radno-okupacione radionice prepoznate kao oblik odgojno-obrazovnog rada.

Hitno rješenje

- Iz vlade nam je rečeno da se trude da to hitno riješe, a ja trenutno nemam nikakvih konkretnih informacija. Nama je samo potrebno da se to što riješi u što kraćem vremenskom roku kako bismo mogli da se pripremimo za početak nove školske godine – kazala je Jeina.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS naveli su da je u njihovoj nadležnosti obrazovni proces, ali ne i smještaj učenika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.