NA MUSALLI DŽAMIJE

Tradicionalna Šehidska dova u Solunu 20. augusta: Sjećanje na šehide olovskog ratišta

Naše okupljanje na Šehidskoj dovi je podsjetnik na sve ono čime su nas oni zadužili, kazao je Pepić

Na musalli džamije u Solunu kod Olova. Mina

FENA

17.8.2024

Na musalli džamije u Solunu kod Olova 20. augusta će biti upriličen prigodan program 'Šehidske dove'. To je dan kada je u mezarju u Solunu ukopan prvi šehid.

Na šehidskom mezarju u Solunu je ukopano 150 šehida, a glavni imam u Olovu Esaf ef. Pepić je naglasio da je jedna od poruka i ovogodišnje šehidske dove da šehidski nišani podsjećaju na herojstvo, te odbranu od zla i zločina.

- Šehidsko mezarje u Solunu je podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše. Imamo obavezu trajnog sjećanja na one koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine. Naše okupljanje na Šehidskoj dovi je podsjetnik na sve ono čime su nas oni zadužili - kazao je Pepić.

Inače, na području Medžlisa IZ Olovo postoji 21 tradicionalno dovište, a učenje dova počinje krajem maja, od dove na Kurban-kamenu iznad Glavična na kojem je, prema predajama, sultan Mehmed II Fatih zaklao svoj kurban, pa do dova na Jasiku, Carevoj Ćupriji, Martinovićima, Čuništima i na Memagića Stijeni. Posljednja bude proučena Šehidska dova u Solunu,navodi MINA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.