GODINAMA ISTO

Nekoliko helikoptera i naprtnjače jedini mehanizmi borbe: Požarna kataklizma u BiH

Nenadmašan u takvim obećanjima bio je bivši federalni premijer Fadil Novalić, koji je najavljivao kupovinu protupožarnih letjelica

Godinama ništa od nabavke zračnih traktora. Facebook

Alen Bajramovic

14.8.2024

Duže od decenije traju priče i obećanja o nabavci letjelica za gašenje požara u FBiH, a vatra i ove godine uništava prirodna bogatstva naše zemlje i prijeti imovini ljudi širom države.

Analiziralo se, planiralo, biralo šta i kako kupiti, planirala i preusmjeravala sredstva, ali požare na terenu i ovog ljeta gasi samo nekoliko helikoptera OSBiH i vatrogasci s naprtnjačama na leđima, kao prije 100 godina.

Zračni traktori

Nenadmašan u takvim obećanjima bio je bivši federalni premijer Fadil Novalić, koji je najavljivao kupovinu protupožarnih letjelica, formiranje specijalističke jedinice za spašavanje i gašenje, čak i uzimanje u najam zračnih traktora iz Španije, formirao je radne grupe, planirao sredstva, ali bez ikakvih konkretnih pomaka.

- Izgubili smo osam godina, a ključni segment Civilnu zaštitu, koja ovaj proces treba da vodi, odveli su u prostor korupcije s nabavkom respiratora, čime se sve dodatno zakompliciralo. Izgubljeno vrijeme je usložnilo i kadrovski problem pilota. Prije nekoliko godina smo imali problem samo u novcu, a danas je on dodatno i kadrovski i organizacioni. Ipak, problem se definitivno mora riješiti i, prema mojim informacijama, Vlada FBiH će uskoro o ovoj temi donositi odluke koje će biti sistemske, dugoročne i zasnovane na elaboratima struke koji su rađeni prethodnih godina, a u međuvremenu su dodatno provjeravani - kaže zastupnik Parlamenta FBiH Aner Žuljević.

Politički projekti

Stručnjak za sigurnost Hamza Višća kaže da se u ovom pitanju sukobljavaju politički projekti koji su u vezi s nadležnostima u oblastima odbrane i sigurnosti u BiH.

- Iz ugla nekoga ko se bavi upravljanjem sigurnosnim sektorom, vidim da nam nedostaje strateški pregled odbrane BiH, kojim bi se definiralo ko učestvuje u sistemu odbrane te da li je odbrana od elementarnih nepogoda, pa i požara, bilo da su nastali prirodno ili su podmetnuti, zadatak sistema odbrane ili privatnih civilnih zaštita. Nama to treba na nivou države - govori Višća.

Novalić obećao, pa prevario

Vlada FBiH je 2021. godine usvojila informaciju o potrebi nabavke letjelica za zaštitu od požara. Povodom toga bila je planirana kupovina dva aviona - zračna traktora i dva helikoptera. Čak je tadašnji premijer Fadil Novalić obećao 30 miliona KM. No, na kraju od cijele priče nije bilo ništa.

Federalna uprava civilne zaštite je bila tada zadužena da Vladi predloži rješenje o imenovanju radne grupe koja će izraditi elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje. I na tome je sve stalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.