NA PODRUČJU GRADIŠKE

Granična policija BiH: Spriječeno krijumčarenje 12 državljana Afganistana

Strani državljani, za koje je naknadno utvrđeno da se radi o državljanima Afganistana

Spriječeno krijumčarenje 12 državljana Afganistana. Fena

Anadolija

13.8.2024

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Gradiška, 12. augusta 2024. godine, lišili su slobode dvojicu državljana BiH, nakon što su spriječeni u krijumčarenju 12 osoba afroazijskog porijekla.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice u graničnom pojasu na području Gradiške i to kontrolom dvaju putničkih motornih vozila, bh. nacionalnih oznaka, u kojima su se nalazili spomenuti strani državljani, saopćeno je iz granične policije Bosne i Hercegovine (GP BiH).

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo "krijumčarenje osoba", o događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj su naredbi krijumčari migranata lišeni slobode i ispitani u svojstvu osumnjičenih te privremeno oduzeti dokazni materijali.

Strani državljani, za koje je naknadno utvrđeno da se radi o državljanima Afganistana, ispitani su u svojstvu svjedoka, nakon čega su, uz prijedlog za protjerivanje stranih državljana s teritorije BiH, predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje", navodi se u saopćenju GP BiH.

Protiv osumnjičenih bh. državljana bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "krijumčarenje osoba" Tužilaštvu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.