U POSJEDU DOKUMENATA

"Avaz" saznaje: Sarajevo-gas hoće da zavrne plin, iz Energoinvesta poručili: "Ne pristajemo na ucjenu"

U slučaju bilo kakvih opstrukcija u pogledu plaćanja bit ćemo prinuđeni raskinuti važeći ugovor o transportu, navodi se

Sarajevo-gas i Energoinvest. Facebook / Avaz

Nerma Ajnadžić

12.8.2024

Generalni direktor Sarajevo-gasa Nedjeljko Elek sredinom jula uputio je dopis Energoinvestu d.d. Sarajevo u kojem, između ostalog, navodi:

- Ugovorom o transportu prirodnog gasa koji je zaključen 02.02.2024. godine definisana cijena transporta za period 01.01.2024. do 31.12.2026. god i to članom 10. gdje je ugovorena cijena 14,1 KM/1000 Sm³ (bez PDV-a). 

Istina je da je ugovorena i naša obaveza da dostavimo saglasnost Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske ili drugog nadležnog organa, a ako ne dostavimo, cijena će biti vraćena na posljednju odobrenu cijenu od Regulatorne komisije za energetiku RS.

Dalje se ističe da je, nakon potpisivanja govora, Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo pokrenuo tarifini postupak za odobrenje tarife za pristup transportnom sistemu prirodnog gasa za zonu Zvomik 1/Karakaj-Kladanj (Starić) te da, nakon provedenog tarifinog postupka dostavljaju rješenje kojim je odobrena tarifa za period 01.01.2025. do 31.12.2027. godine.

Dopis upućen Energoinvestu. Avaz

- U postupku, u kojem ste vi imali status stranke, odobrena je cijena 14,14 KM/1000 Sm³ (preračunata) a koja cijena je i ugovorena. Navedeni postupak je sproveden na osnovu bazne 2023. godine, što znači da trenutno fakturisana cijena je u cjelosti adekvatna, te ćemo nastavili fakturisati naše usluge po ugovorenoj cijeni - navodi se u dopisu.

Potom je uslijedio ultimatum Eleka i Sarajevo-gasa.

- U slučaju bilo kakvih opstrukcija u pogledu plaćanja bit ćemo prinuđeni raskinuti važeći ugovor o transportu te obustaviti isporuku prirodnog gasa do zakijučenja novog ugovora. Napominjemo da ćemo biti prinuđeni učiniti isto i u slučaju pokretanja bilo kakvog sudskog postupka pa će isporuka biti obustavijena do okončanja sudskog postupka. Ovom prilikom podsjećamo Vas i na odredbe Zakona o obligacionim odnosima (Z00) koje jasno definišu da je i sud u sudskom postupku ovlašten nivelirati cijenu ukoliko utvrdi da je ugovor štetan po neku ugovornu stranu. Vraćanje cijene na posjednju za koju je izdata saglasnost Regulatorne komisije bilo bi iznimno štetno za Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo, te ne postoji sumnja da bi sud odredio ugovorenu cijenu - stoji u dopisu.

Odgovor Energoinvesta. Avaz

V.d. direktora Energoinvesta d.d. Sarajevo Mirza Ustamujić na ovoj dopis odgovorio je danas, 12. avgusta.

- Ucjene i prijetnje, ne poštivanje ugovornih obaveza, zatim odluka, rješenja i pravilnika Regulatorne komisije za energetiku i rudarstvo u RS, pri tome veoma upitno da li imate odgovarajuće dozvole za posao koji obavljate, ne mogu biti dobar pristup i odražavaju jedan kontinuitet vašeg poslovanja i stalno generiraju nove izazove, unose pravnu nesigumost s negativnim finansijskim posljedicama sa građane FBiH, ali i dijela RS koji dobija gas preko FBiH. Zato smo bill primorani odgoditi sastanak. 

To za nas nije prihvatļjivo, ne može biti način komunikacije i ne pristajemo na ultimatume. Neispravna neplaćena faktura ne može biti osnov za obustavu usluge, jer tražimo ispravnu - međutim može biti osnova za naplatu štete koju ćete eventualnom samoinicijativnom obustavom transporta gasa proizvesti - naveo je Ustamujić, između ostalog, u odgovoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.