DAN SJEĆANJA U FOČI

S Karlovog mosta u Drinu spuštene ruže: Nećemo odustati dok smo živi, 619 žrtava do danas nema svoj mezar

Elvis Čaušević ne odustaje od potrage za djedom Mehmedom Ćerimagićem iz Trošnja

Dan sjećanja u Foči - Avaz
Dan sjećanja u Foči - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Alen Bajramovic

11.8.2024

U Foči je obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom gradu. S Karlovog mosta u Drinu su spuštene ruže za gotovo 3.000 žrtava ubijenih tokom rata, uz ponovljeni apel njihovih porodica da im se pomogne da pronađu kosti više od 600 žrtava koje ni do danas nemaju svoj mezar.

Elvis Čaušević ne odustaje od potrage za djedom Mehmedom Ćerimagićem iz Trošnja. Prema informacijama do kojih je porodica uspjela doći, zatočen je u zloglasnom KPD Foča, a sredinom 1993. odveden je u branje šljiva odakle se nikada nije vratio.

- 1. jula 1992. odveden je ispred svoje kuće i do danas ne znamo gdje su njegove kosti. Svake godine dolazim, tražim, molim da mi se neko javi, da bismo ga ukopali, onako kako i dolikuje da se ukopaju naši najmiliji – kaže Čaušević.

Foča ostaje upamćena po ratnim zločincima, grobnicama i brojnim mjestima zatočenja za civile, posebno žene i djevojčice. Upravo zbog Foče, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je prvi put seksualno ropstvo okarakterizirao kao zločin protiv čovječnosti.

- Karlov most za nas je most smrti. On ima tužnu historiju iz 1942. i 1992. Ne znamo kakvu poruku poslati nakon svih ovih godina traženja, molbi za bilo kakvu informaciju. Nećemo odustati dok smo živi, slat ćemo poruke, slati vapaje, pa se nadamo da će nekome savjest proraditi. Porodice su spremne i za neki vid nagrade, samo da dobijemo pravu informaciju, jer 619 nestalih tražimo i nije to malo. Ispod nas protiče Drina, koja je sigurno najveća grobnica na prostoru Balkana i postoji mogućnost da nikada iz nje nećemo izvaditi posmrtne ostatke naših najmilijih – kazala je Midheta Kaloper, predsjednica Udruženja porodica žrtava “Foča 92. – 95.”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.