INDIKATIVNO

Advokat osuđenog Novalića kritikovao akciju SIPA-e: Da li Fadil strahuje da će se otkriti kako mu je dodijeljen Perić?

Žalosti što se šalje poruka za javnost "držite lopova", rekao je Džafić

Jahić i Novalić. Facebook

S. S.

9.8.2024

Advokat pravosnažno osuđenog Fadila Novalića, Elmir Jahić prokomentarisao je na današnju akciju SIPA-e u prostorijama VSTV-a, gdje su se provjeravali predmeti dodjele predmeta putem CMS sistema, a vezano za suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Indikativno je da se advokati Fadila Novalića zanimaju baš za predmet Ranka Debevca, pogotovo kada se uzme u obzir da je taj isti CMS sistem za njegov predmet "nasumično odabrao" Branka Perića, omiljenog SDA-ovog sudiju, koji je ranio oslobađao SDA-ove stranačke "vojnike".  

Osnov sumnje

Naime, Jahić je osporio današnju akciju te pitao zašto se ne provjerava CMS Tužilaštva, a njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

- Vezano za današnje aktivnosti SIPA-e, koje preduzimaju glede pretresa VSTV-a, tačnije pretres servera CMS-a, kako je javnost informirana, u svojstvu člana advokatskog tima gospodina Novalić Fadila, želim podsjetiti javnost da smo mi dana 24.07.2024.godine, kao jedan od razloga na kojem smo zasnovali osnov sumnje i podnijeli prijavu protiv gospođe Gordane Tadić. Želim javnost podsjetiti da postoje dva servera jedan za Sud BiH - CMS, a drugi za Tužilaštvo BiH - TCMS.

Pravda i istraga ne mogu i ne smiju biti selektivne i selektivno se provoditi. Podsjećam javnost da je gospođa Tadić, upravo iz razloga ručnog/manuelnog izbora "podobnih tužilaca" kojima je dodjeljivala predmete i smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, kao rezultat disciplinske mjere. Podsjećam javnost da je Ustavni sud BiH odbio apelaciju gospođe Tadić, na koji način je potvrđena odgovornost iste da je iskorištavanjem svog položaja glavne tužiteljice ručno dodjeljivala predmete odabranim i podobnim tužiocima.

"Podobni tim"

Upravo, ručnim odabirom, a zloupotrebom svog položaja, gospođa Tadić je formirala i "podobni" tim tužilaca Pašić / Hukeljić u predmetu protiv gospodina Novalić Fadila i drugih. Iz svega prednjeg, žalosti saopćenje VSTV-a za javnost glede danas izvršenog pretresa. Žalosti što se šalje poruka za javnost "držite lopova". Zašto to kažem, zato što je SIPA-e danas postupala po naredbi Tužilaštva BiH, dakle onih koji su također činili i postoji osnov sumnje da i dalje to čine na isti način iz kojih razloga je danas vršen pretres. Kao član advokatskog tima gospodina Novalića, pozivam da se na isti način, a sukladno podnesenoj krivičnoj prijavi i provjeri navoda iz prijave promptno izvrši pretres i servera TCMS-a, ali ukazujem da u cilju očuvanja prava na nepristrasnost i prava na pravično suđenje istragu i kontrolu aktivnosti SIPA-e ne može vršiti Tužilaštvo BiH i Sud BiH - naveo je Jahić.

Podsjećamo, Novalić je osuđen na četiri godine zatvora za kupovinu kineskih respiratora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.