SLUČAJ ŠVRAKIĆ

Rušio sve što se nije uklapalo u njegove mutne planove: Berilo umislio da je Bjelašnica njegova babovina

Njegov advokat je mom nudio mito da se dogovorimo, da se sve zataška, kaže Švrakić

Objekt srušen 2021. godine. Avaz

8.8.2024

Inspektori Općine Trnovo su u aprilu 2021. godine, prema nalogu načelnika Ibre Berila (SDA), koji je uhapšen prije dva dana zbog sumnje u sistemsku korupciju, došli u pratnji bagera i jakih policijskih snaga na Bjelašnicu i počeli s rušenjem objekata u vlasništvu Muhameda Švrakića.

Mediji su tada izvijestili da se radi o nelegalno izgrađenim objektima, što je u vidu saopćenja Općine objavio i Berilo. Ukratko, objekt je kupio Švrakić od Mehe Dauta, prijatelja upravo Ibre Berila, koji mu je usmeno savjetovao da to kupi te da „neće biti nikakvih problema“.

 Imao plan

Međutim, vremenom su apetiti porasli, pojavila se druga prilika za, istraga će pokazati, korumpiranog Berila i objekt je morao naprasno biti srušen. Skoro deset godina poslije istražitelji su odlučili zakopati u spise Općine Trnovo i mutne poslove neprikosnovenog vladara ove općine Ibre Berila.

Damir Alagić, advokat Muhameda Švrakića, kazao je za „Dnevni avaz“ da se već desetak godina vode sudski procesi zbog toga što je Općina Trnovo nezakonito prodavala zemljište privatnicima i pravnim licima.

Alagić: Berilo je uzimao 10 posto od zemljišta, od rente, od svega. Facebook

- U vrijeme vladavine prava, kakva je u BiH trebala biti, u zakonu stoji da će se zemljište dati na pravo građenja, a kad se napravi zgrada, kada se objekt etažira, onda etažni vlasnici postaju vlasnici zemljišta koje se koristi, koje je zakonom dodijeljeno za korištenje zgrade. U sudskom postupku koji je vođen protiv Muhameda Švrakića, načelnik za urbanizam potvrdio je da gospodin Švrakić, odnosno njegov prethodnik - a potom on kao sljednik, nije trebao da plaća najamninu za zakup javne površine. Jer je tako bilo ugovoreno. Sutkinja to uopće u presudi nije navela, kao ni u samom zapisniku. Radi se o tome da se planiralo, mi imamo skicu šta je planirano da se dalje gradi na tom mjestu gdje su rušeni objekti Muhamedu Švrakiću i ovom klubu - kazao je za „Avaz“ advokat Alagić.

Na lice mjesta su tada, prema riječima advokata Alagića, stigla dva inspektora koja nisu imala odgovarajuću stručnu spremu, te da je Berilo bukvalno otjerao građevinskog inspektora Ismara Duvnjaka. On je dobio otkaz.

Švrakić: Rekao sam mu da ja nisam kriminalac. Facebook

- Nijedan inspektor koji je vodio taj postupak nije imao odgovarajuću stručnu spremu. Jedan je bio pravnik, a potreban je specijalni građevinski inžinjer. A drugi je bio inžinjer zaštite o radu. Po svemu tome bi rješenja morala biti srušena. Imao je podršku svih i svakoga i mogao je raditi šta je htio - naveo je Alagić.

Kaže da se iz Regulacionog plana vidi šta se tu dalje planiralo graditi te da je sve poravnato od objekta „Beneton“.

Veoma moćan

- Sada je jasno zašto su Švrakićevi objekti srušeni, vidi se to iz Regulacionog plana, zemlja je bukvalno oteta. Općepoznata je činjenica da je na Bjelašnici 10 posto od zemljišta, 10 posto od rente i 10 posto od bilo čega drugog moralo ići Berilu - rekao je Alagić.

Muhamed Švrakić kaže za „Dnevni avaz“ da je Berilo bio veoma moćan te da je lično vršio pritisak na sve sudije koji su bili u procesima protiv njega ili Općine Trnovo.

Skica plana: Šta se trebalo graditi na mjestu gdje je srušen Švrakićev objekt. Avaz

- U mom slučaju, sutkinja je u presudi izostavila glavne svjedoke, kao da nisu ni postojali. Advokat Ibre Berila nudio je mom advokatu da se sjedne, da se sve zataška, da meni dodijeli koju god hoću drugu lokaciju. Ja sam mu zbog toga poslao poruku „da ja nisam kriminalac, neću se baviti kriminalom“, gdje me on prijavio policiji za prijetnje - kazao je Švrakić.

Berilo prijetio Alagiću

- Bilo je fizičkih prijetnji prema meni kao advokatu, bilo je strašnih stvari. Otvoreno govorim da je prijetio vlasniku „Baze“, da njegov brat i on povuku tužbu, jer je to bilo pred ulazom u drugu zgradu. Sve zgrade koje su napravljene su na zemljištu građana srpske nacionalnosti, gdje zemljište nije prevedeno namjeni te po zakonu imaju pravo da im se vrati - rekao je Damir Alagić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.