HEROJI U BIJELOM

Dr. Senada Čaušević od porodica stradalih traži pristanak za doniranje organa: Kako roditelje pitati da doniraju organe mrtvog djeteta

Postoperativni oporavak pacijenata koji su dobili organe ide očekivanim tokom, riječ je o mlađim ljudima, kazala je Čaušević

Dr. Čaušević: Svaki sat je bitan. FMZ

8.8.2024

U Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) uspješno je obavljena eksplantacija organa s moždano mrtvog donora, dobi od 21 godinu, što je prva transplantacija srca u historiji BiH. Transplantacija je izvedena u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), pod vodstvom prof. dr. Nermira Granova. Ova operacija predstavlja prekretnicu u medicinskoj historiji zemlje, otvarajući nove mogućnosti za razvoj kardiovaskularne hirurgije u regionu.

Dva izbora

Prim. dr. Senada Čaušević iz Kantonalne bolnice Zenica za „Avaz“ je kazala da su tri pacijenta dobila organe, jedan srce, druga dva po bubreg, te da je riječ o mlađim pacijentima.

- Postoperativni oporavak pacijenata koji su dobili organe ide očekivanim tokom. Rano je još da kažemo da je sve dobro, ali pacijenti su za sada u dobrom stanju, očekivano, kako i treba da bude - rekla nam je dr. Čaušević.

Također nam je kazala da je KBZ inače vodeća ustanova u BiH po broju moždano mrtvih donora, tako da od 2014. godine do sada imaju ukupno 16 donora, a prije malo jače od godinu imali su šest moždano mrtvih donora.

- Kada imate pacijenta s dijagnozom moždane smrti, dva su izbora na raspolaganju - ili da isključite aparat, što znači smrt, ili da razgovaramo s porodicom, a to nas zakon i duži, da tražimo pristanak za doniranje organa. Ukoliko porodica pristane, idemo u proces eksplantacije, a potom i transplantacije organa. Ukoliko porodica ne pristane, prekidamo postupak i isključujemo aparate - kaže dr. Čaušević.

Istakla je i da je veoma teško obaviti razgovor s porodicom koja je upravo izgubila nekoga svog.

Teško je

- To je najgori dio posla, to koordiniranje. Najteži dio je kad morate sjesti pred porodicu, kao što se sada desilo s mladićem od 21 godinu, i vi morate roditelje pripremiti i reći im da im je sin preminuo. Naravno da je to najteže, a, s druge strane, ne možete čekati, jer svaki sat koji prođe kada je pacijent moždano mrtav može biti koban jer se organi gase polako. Onda vi, s jedne strane, mislite na te pacijente kojima ti organi trebaju, a s druge strane vidite bol tih roditelja. To nije nimalo lako - dodaje dr. Čaušević.

Ističe kako, uz sve to, oni kao ljekari moraju nastavljati liječiti i druge pacijente bez obzira na to što se desilo, taj tužni trenutak koji nije trebao da se desi, naročito što su to obično mlađi pacijenti koji imaju izuzetno očuvane organe, koji bi nekome mogli pomoći.

- Mi smo ljekari. Školovali smo se za to da liječimo pacijente, međutim, kad dođe trenutak kao prije nekoliko dana, kada imamo dijagnozu moždane smrti, a možemo iskoristiti organe, onda, bez obzira na to koliko je to teško nama i koliko je teško samoj porodici kazati da je neko njegov preminuo, mi moramo pitati, naša dužnost je da pitamo za pristanak za doniranje organa. Ti organi nekome će produžiti život - navodi dr. Čaušević.

Zahvala svima

- Velika zahvala ide porodici koja je pristala da njihov sin bude donor, osoblju KBZ-a i KCUS-a, kao i MUP-u ZDK zato što su nam svaki put na raspolaganju. Uvijek su na vrhuncu zadatka kada je u pitanju i pratnja, naročito ovaj put, kada su bili u pratnji transporta srca. Srce ne može da čeka, jer je svaka minuta bitna kada je ovaj organ u pitanju. Oni su taj zadatak vrhunski odradili - navela je dr. Čaušević.

Medicinski uspjeh

Prva transplantacija srca u Bosni i Hercegovini pokazala je visoku stručnost i posvećenost naših ljekara i medicinskog osoblja, saopćeno je iz Ljekarske komore Federacije BiH.

- Uime Ljekarske/Liječničke komore FBiH i u svoje ime, čestitam vam na izvanrednom postignuću - uspješnoj prvoj transplantaciji srca u našoj zemlji. Ovaj izuzetni medicinski uspjeh predstavlja veliki korak naprijed za našu struku, demonstrirajući visoku stručnost i posvećenost naših ljekara i medicinskog osoblja. Vaša nesebična odluka i hrabrost omogućile su ovaj uspjeh i donijele novu šansu za čak tri života. Vaša plemenita djela su neprocjenjiva i neizmjerno cijenjena - navela je u saopćenju predsjednica Komore prim. dr. Amila Bećirović.

Samo dva posto pacijenata koji umru od moždane smrti na jedinicama intenzivnog liječenja mogući su kandidati za donora, kazala je dr. Čaušević 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.