DEMANTI

MUP KS nije objavio "brojeve za pomoć koji nisu u funkciji"

U zvaničnoj informaciji Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nisu navođeni nikakvi brojevi

Avaz

Avaz.ba

8.8.2024

Sarajevo, 08.08.2024. godine - Povodom teksta objavljenog na web portalu avaz.ba, dana 08.08.2024. godine, pod naslovom „Blamaža MUP-a KS: Dali brojeve za pomoć osobama koje razmišljaju o suicidu, ali oni nisu u funkciji“, a u kojem su iznesene u potpunosti neistinite informacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, s ciljem objektivnog informisanja javnosti, upućuje demanti.

U tekstu se navodi: „U prvom saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, naveli su da se s dužnom pažnjom izvještava i da se u tekstovima navedu brojevi za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu. - Molimo da o slučajevima suicida izvještavate s dužnom pažnjom i da u svojim tekstovima navodite brojeve za pomoć osobama koje razmišljaju o suicidu - naveli su u apelu upućenom medijima. Ako kod nekoga primijetimo suicidalne namjere, nužno i ljudski je reagovati. Razgovor i podrška mogu biti okidač da osoba potraži pomoć i ne postane samo još jedna u nizu vijesti crne hronike. Građanima Kantona Sarajevo, svakim danom od 7:30 do 20 sati, na usluzi je pet telefonskih linija za psihološku pomoć, koji pružaju stručnjaci u Centru za mentalno zdravlje JU Dom zdravlja KS. Građani se mogu javiti na ove brojeve: 062 378 681; 062 378 827; 062 197 603; 062 378 992; 062 379 958. Besplatnu psihološku pomoć omogućava i Crveni križ FBiH svaki dan od 10:00 do 19:00 sati. Brojevi na koje možete zvati su: 060/ 343 – 0745; 062/040 653. Nevladina organizacija Islamic Relief BiH također je omogućila besplatnu psihološku podršku i savjetovanje putem aplikacija Viber / Skype na broj: 062 911 477, svakim radnim danom u terminu od 09:00 do 15:00 sati. Udruženje Nova generacija RS otvorila je besplatnu savjetodavnu liniju koja je u funkciji od 12. marta, a možete zvati na takozvani Plavi telefon 080/05 03 05

Međutim, problem nastaje kada brojevi telefona, koji su postavljeni uz apel, nisu u funkciji, što se može vrlo lako provjeriti. O tome su nas obavijestili i čitaoci portala "Avaza".

Radi se o brojevima Crvenog križa. O tome se oglasio sinoć i Crveni križ, navodeći da su ovi brojevi bili aktivni za vrijeme pandemije koronavirusa.

No, u MUP KS, brže bolje, zalijepili su stare brojeve.“

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je dana 07.08.2024. godine, u 09:55 sati, predstavnicima medija poslala informaciju koja glasi: „ Dana 07.08.2024. godine na lokalitetu Željezničke stanice, općina Novo Sarajevo, policijska službenica MUP-a Kantona Sarajevo je izvršila samoubistvo. Druge informacije nećemo saopćavati. Molimo da o slučajevima sucida izvještavate s dužnom pažnjom i da u svojim tekstovima navodite brojeve za pomoć osobama koje razmišljaju o suicidu.“

Dakle, u zvaničnoj informaciji Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nisu navođeni nikakvi brojevi.

Također, dana 07.08.2024. godine, u 11.03 sati, saopštenjem za javnost se oglasio ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, u kojem stoji:

"Ovo je veoma težak dan za MUP Kantona Sarajevo, a meni lično jedan od najtežih otkako sam na poziciji ministra unutrašnjih poslova. Vijest da je naša policijska službenica počinila samoubistvo me veoma potresla i duboko suosjećam sa boli koji osjećaju njeni najbliži. Jedan život danas je zauvijek ugašen i molim sve pripadnike medija i javnost općenito da se prema ovom slučaju suicida odnose sa dužnom pažnjom, posebno vodeći računa o emocijama porodice, prijatelja, ali i radnih kolega naše policijske službenice. Kao što je već rečeno, vrši se policijski uviđaj i bit će rasvijetljene okolnosti usljed kojih je došlo do ovog tragičnog slučaja suicida, ali nijedno objašnjenje neće ublažiti bol i gubitak koji sada osjećaju oni koji su ostali iza naše policijske službenice. Naše misli su sa njima."

U izjavi ministra, također, nisu navedeni nikakvi brojevi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koristi i ovu priliku da svima koji na različitim platformama izvještavaju o ovom i drugim slučajevima suicida skrene pažnju da svojim izvještavanjem dodatno ne otežavaju patnju porodice i prijatelja preminule osobe, da vode računa o dignitetu preminule osobe i njene porodice – posebno vodeći računa da zaštite čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti, te da doprinesu prevenciji suicida, između ostalog i objavom kontakata stručnih službi i udruženja gdje osobe u riziku mogu dobiti stručnu pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.