NOVI DETALJI

Svjedok nesreće na Majevici: Hamzi svaka čast, ali nije rekao istinu

On je bio prisutan kao i svi mi, ali nije mogao da uradi ništa više od medicinske sestre koja je unesrećenom prvobitno pružila pomoć

Damir Bijedić je u plavoj majici na mjestu nesreće. Ustupljena fotografija

8.8.2024

Redakciji "Dnevnog avaza" javio se svjedok teške automobilske nesreće na Majevici koji tvrdi da priča koju nam je Hamza Duvnjaković iz Lukavca ispričao o akciji spašavanja unesrećenog, nije u potpunosti istinita.

Izjavu Damira Bijedića prenosimo u cjelosti.

- Što se tiče Hamze mogu da kažem da je rekao poluistinu. On je više sebe istaknuo kao da je heroj, ali u stvari nije to kako on predstavlja. Ja sam došao sa prijateljem i mi smo se odmah parkirali pored Audija A2 koji se zabio u zaštitnu ogradu. Upalili smo sva četiri žmigavca i postavili trokut iza te vidjeli smo da su tu bili pripadnici Oružanih snaga BiH. Tada su oni počeli da reguliraju saobraćaj, a u tome je došao i Hamza.

Međutim, tu je bila jedna medicinska sestra u zelenoj majici. Znam ko je, ali je zamolila da ne odajem njen identitet, a kontaktirali smo i ona mi se zahvalila što se borim za istinu, pritom razočarana time što je rekao Hamza. 

Razlog tome je što su ona i još jedan čovjek iz Beča izvukli unesrećenog iz auta. Ona ga je postavila u bočni položaj i stavila mu naslonjač za glavu od autosjedišta ispod vrata. Također je i zaustavila krvarenje, što mi je ona rekla, to ja lično nisam vidio.

Ona se još malo zadržala, pružala je i utjehu suprugi unesrećenog, a poslije toga je rekla da mora ići jer je krenula na daleki put. Moram naglasiti da je u automobilu ostavila troje djece kako bi pomogla vozaču Audija.

Medicinska sestra je imala kratku komunikaciju sa Hamzom i pitala ga je, pošto se predstavio kao pripadnik Gorske službe spašavanja, treba li još nešto da pomogne, on je rekao da ne treba i ona je otišla.

Hamza je bio prisutan kao i svi mi, ali nije mogao da učini ništa više od te medicinske sestre. Ona je njemu rekla da vozač ima slomljen kuk i da ga ne treba dirati. Nakon toga je došla i policija i preuzela regulaciju saobraćaja od pripadnika Oružanih snaga, a hitna pomoć je dosta kasnila.

Istina je da su jako slabo opremljeni, to sam i sam vidio. Naime, unesrećenog smo morali staviti na deku kako bi ga prebacili na nosila i onda su ga ubacili u hitnu.

Međutim, to što kaže Hamza, da mu je stavljao oko vrata pojas, to nije tačno. On jeste probao, ali nije uspio. Ili nije znao ili pojas nije bio ok, ja stvarno ne znam.

Moram napomenuti, nakon odlaska medicinske sestre, došla je i doktorica koja radi na UKC Tuzla i potvrdila je da je učinjeno sve što je bilo moguće u tom trenutku, te je i sama, kao i svi mi, mogla samo da posmatra situaciju dok ne dođe hitna.

Hamzi stvarno svaka čast što je pokušavao nešto više da učini, ali on stvarno nije ništa učinio - ispričao je Damir Bijedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.