POSAVINA BEZ MINA

Brčko: Donirane solarne sušare nastradalim od mina

Projekt se, osim u Palanci, realizuje još u selima Repino brd, Grbavici i Boderištu

Donirane sušare. Fena

FENA

7.8.2024

Predstavnici nevladine organizacije „Posavina bez mina“ Brčko danas su sklopu projekta "Osnaživanje preživjelih od mina za održivu budućnost" u selu Palanka nastavili s donacijom mini solarnih sušara za voće i povrće civilnim žrtvama koji su nastradali od minsko-eksplozivnih naprava na području Distrikta nakon rata.

Projekt se, osim u Palanci, realizuje još u selima Repino brd, Grbavici i Boderištu.

Predsjednica organizacije „Posavina bez mina“ Svjetlana Pavlović kaže da je osim medicinske pomoći osobama stradalim od mina, potrebna i socio-ekonomska pomoć kako bi se osjećali kao ravnopravni članovi društvene zajednice.

U projekt je uključeno šest korisnika, četiri osobe su dobile mini solarne sušare, a dvije osobe su izrazile želju da dobiju osvjetljenje za uzgoj kokoši, jer žive na rubnim dijelovima sela.

- Solarna sušara može sušiti voće, povrće i ljekovito bilje, a poenta je u tome da oni to rade za svoje potrebe i potrebe komšija. Naša organizacija se godinama bavi zagovaranjem dva zakona, a to je Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, a drugi zakon koji pokušavamo malo više da zagovaramo jeste Zakon o obnovljivim izvorima energije - navodi Pavlović.

Iz nevladine organizacije "Posavina bez mina" kazali su da kroz projekt "Osnaživanje preživjelih od mina za održivu budućnost" žele doprinijeti povećanju vidljivosti žrtava od mina u javnosti, te ih predstaviti kao osobe koje u svom životu i radu mogu poslužiti kao uzor zajednici i inspiracija drugima da doprinesu stvaranju jednakih mogućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.