"AVAZ" SAZNAJE

Tužilaštvo KS predložilo pritvor za Ibru Berila i njegove saradnike

Tužilaštvo ih, podsjećamo, sumnjiči za sistemsku korupciju i pranje novca

Facebook

M. Aš.

7.8.2024

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je jutros pritvor za četvero uhapšenih u akciji SIPA-e „Incitat“ - Ibru Berila, Adisa Mulaosmanovića, njegovu sestru Edinu Džigal te Berilovu pomoćnicu Nađu Milišić, saznaje portal "Avaza".

Prijedlog za pritvor uputio je postupajući tužilac Darko Soldat.

 - Pritvor im je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je u odnosu na Berila i Milišić i zbog opasnosti da bi njihovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti - kažu iz Tužilaštva.

Tužilaštvo ih, podsjećamo, sumnjiči za sistemsku korupciju i pranje novca. Berilo je osumnjičen i za zloupotrebu službenog položaja.

Ekipa okupljena oko Berila, kako saznajemo, dva mjeseca je bila pod posebnim istražnim radnjama, prisluškivani su im mobiteli, a sve kako bi se dobila kompletna slika šta su i kako radili s državnim zemljištem na Bjelašnici te kome su izdavali dozvole za gradnju i krčili državnu imovinu.

Tužilaštvo, što smo već objavili, Berila tereti da je Mulaosmanoviću dao dozvolu za gradnju hotela na Bjelašnici „Aroma“, a da je zauzvrat dobio „apartman 25“ na poklon. No, Berilo je sve pokušao prikriti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.