ČLAN BUNDESTAGA

Njemački političar u Potočarima: Obilježavanje genocida u Srebrenici je važan element borbe za dostojanstvo i mir u Evropi

Bosna i Hercegovina i Srebrenica su lakmus papir za civilizirani svijet

Brand tokom posjete Memorijalnom centru. Platforma X

E. Ć.

4.8.2024

Mihael Brand (Michael), član njemačkog Bundestaga, glasnogovornik CDU/CSU za ljudska prava i kopredsjedavajući parlamentarne grupe Jugoistočna Evropa njemačkog Bundestaga nedavno je posjetio Memorijalni centar u Srebrenici.

Brand je odao počast žrtvama genocida na mezarju, a prisustvovao je i na nekoliko sastanaka u Memorijalnom centru, gdje se susreo s direktorom Centra Emirom Suljagićem, te s predstavnicama udruženja majki Srebrenice i Bratunca.

- Važnu odluku Opšte skupštine UN-a o globalnom Danu sjećanja na genocid u Srebrenici treba iskoristiti za implementaciju tog sadržaja, posebno za mlade u školama diljem Europe. Ne samo u školama, već i organiziranjem izleta za mlade ljude na ovo vrlo tužno, ali vrlo važno mjesto sjećanja te se podrška i žrtvama i preživjelima mora održati na životu - rekao je Brand.

Istaknuo je i kako "proučavajući porijeklo rasističke ideologije srpske nadmoći, svima mora biti jasno da ni nakon užasnog Drugog svjetskog rata Evropa nije sigurna od ponavljanja takvih barbarskih zločina, posebno ako civilizirane snage u Evropi ne izdrže protiv predstavnika takvih rasističkih i agresivnih ideologija".

- Bosna i Hercegovina i Srebrenica su lakmus papir za civilizirani svijet. Ako branimo istinu i građansko ponašanje, ustrajat ćemo protiv mračnih sila u našem vremenu. Obilježavanje genocida u Srebrenici važan je element te borbe za dostojanstvo, demokratiju i konačno mir u Evropi - zaključio je Brand.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.