NEMA OTVORENOG PLAMENA

Helikopteri OS BiH lokalizirali te stavili pod kontrolu požar kod Žepča

Helikopter se u gašenje požara uključio u petak oko 15.00 sati, a tog je dana ukupno dejstvovao dva puta po sat vremena

Sa lica mjesta. Civilna zaštita ZDK

FENA

4.8.2024

Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su u petak poslijepodne počeli dejstvovati na požarištu kod Žepča, jutros su uspjeli lokalizirati požar koji je protekle dvije sedmice bio aktivan u toj općini - potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

Helikopter se u gašenje požara uključio u petak oko 15.00 sati, a tog je dana ukupno dejstvovao dva puta po sat vremena.

Jučer su, dodaje, bili angažirani već u toku jutra te i poslijepodneva, također po sat vremena, jer zbog potrebe da toče gorivo mogu dejstvovati po sat vremena.

-Požar su, prema njihovoj procjeni, lokalizirali i stavili pod kontrolu. Više nema otvorenog plamena, nego se samo još vidi dim.

U svakom slučaju, nakon odlaska helikoptera nastavljamo pratiti situaciju pa, ako bude bilo potrebe, ponovno ćemo ih zvati, ali se nadamo da neće biti potrebe za njihovim angažmanom- kaže Aličić

Požar je, dodao je, bio aktivan u Mjesnoj zajednici Rakovica te uz rijeku Ograjna, u Mjesnoj zajednici Papratnica.

Vatrogasci su tokom jučerašnjeg dana, dodaje Aličić, gasili travu i nisko raslinje u Kaknju i Zenici, ali trenutno više nema aktivnog požara na području tog kantona. Helikopteri OS BiH u srijedu su gasili požar u Olovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.