SUD BIH

Optuženi za zločine u Bosanskoj Krupi iduće sedmice se izjašnjava o krivici

Poriću se na teret stavlja i da je znao ili mogao znati da se njemu podređeni pripadnici spremaju počiniti ubistva

Bosanska Krupa. BIRN BiH

N. Aj.

2.8.2024

U Sudu Bosne i Hercegovine za narednu sedmicu je zakazano ročište za izjašnjenje o krivici Nermina Porića, optuženog za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krupe 1995., osam mjeseci nakon potvrđivanja optužnice.

Iz Državnog suda su potvrdili da je optuženi Porić zaprimio poziv za ročište te dostavio potpisanu dostavnicu o uručenju poziva. Dodali su da se sva komunikacija odvija putem međunarodne pravne pomoći te da je ročište za izjašnjenje o krivici zakazano za srijedu, 7. augusta, piše Detektor.

Ranije je iz Tužilaštva BiH navedeno da je Porić stalno nastanjen u Austriji i da će se poduzeti aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u BiH.

Prema optužnici koja je potvrđena početkom godine, Porić je optužen da je, u svojstvu komandira voda Vojne policije 511. slavne brdske brigade Armije BiH, u ljeto 1995. godine pucao u neke pripadnike Vojske Republike Srpske koji su prethodno bili zarobljeni u rejonu Kobiljnjaka, Ćojluka i Osmača.

Neki zarobljenici su, prema optužnici, ubijeni neposredno nakon zarobljavanja, dok su drugi držani u vojnom pritvoru 511. slavne brdske brigade u mjestu Pištaline, gdje su bili tučeni. Također se navodi i da su zarobljenici izvedeni i ubijeni na tri lokacije na području Bosanske Krupe – Perna Padež, Perna VEK (vojna ekonomija) i ispred vojnog pritvora.

Poriću se na teret stavlja i da je znao ili mogao znati da se njemu podređeni pripadnici spremaju počiniti ubistva, a nije poduzeo nužne i razumne mjere da ih spriječi, niti je nakon ubistava pokrenuo postupak ispitivanja odgovornosti i kažnjavanja podređenih pripadnika koji su u njima učestvovali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.