U MJESTU OGRAJNA

Žepčaci uputili zahtjev za pomoć u gašenju požara helikopterima OSBiH

Očekujemo da bi odluka mogla biti donesena u toku dana, ali smo već uspjeli dati im koordinate s rijeke Bosne gdje mogu vršiti vodozahvat

Žepče. Fena

FENA

2.8.2024

Profesionalna vatrogasna jedinica Žepče zatražila je pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, odnosno angažovanje helikoptera za gašenje požara u mjestu Ograjna - potvrdio je u izjavi za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

Spomenuti požar, kaže Aličić, izbio je prije više od 10-ak dana, ali su ga radnici Šumarije Žepče držali pod kontrolom, da bi se “usljed visokih temperatura i vjetra uspio rasplamsati”.

- Požar su gasili pripadnici PVJ i DVD-a Žepče, zatim radnici Šumarije Žepče i stanovništvo s tog područja, ali ga nisu uspjeli lokalizirati pa su jučer uputili zahtjev za pomoć Oružanim snagama BiH, te sada čekamo odgovor.

Očekujemo da bi odluka mogla biti donesena u toku dana, ali smo već uspjeli dati im koordinate s rijeke Bosne gdje mogu vršiti vodozahvat. Očekujemo da će odobrenje stići te da će požar biti lokaliziran - kaže Aličić.

Požar, dodaje, trenutno ne ugrožava naselja i putne komunikacije, ali kako se radi o suhim stablima, izuzretno brzo gore.

Dva helikoptera OSBiH, napominje Aličić, u srijedu su uspješno djejstvovala i na području Općine Olovo te su sa sedam naleta uspjeli lokalizirati požar na području Olova. Helikopteri OSBiH, tako bi, ove sedmice mogli drugi put djelovati na području ZDK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.