NA IZMAKU SU SNAGA

Britanski doktori porodične medicine izglasali pokretanje industrijske akcije

Britansko medicinsko udruženje (BMA) u četvrtak je saopćilo da su liječnici opće prakse (GP) glasali s 98,3 posto za kolektivnu akciju

Britanski doktori. Avaz/Canva

FENA

1.8.2024

Doktori porodične medicine u Engleskoj izglasali su pokretanje industrijske akcije u okviru spora oko finansiranja i izmjena ugovora.

Britansko medicinsko udruženje (BMA) u četvrtak je saopćilo da su liječnici opće prakse (GP) glasali s 98,3 posto za kolektivnu akciju.

To bi moglo dovesti do povlačenja liječnika iz sporazuma o dijeljenju podataka o pacijentima ili davanja prioriteta pacijentima u odnosu na zahtjeve lokalnog sistema zdravstvenih usluga. BMA je saopćilo da je više od 8.500 liječnika opće prakse sudjelovalo u glasanju i da će kolektivna akcija započeti odmah.

- Liječnici opće prakse na izmaku su snaga. Ovo je čin očaja. Predugo nismo mogli pružiti zdravstvenu zaštitu koju želimo. Svjedoci smo kršenja opće prakse - izjavila je Katie Bramall-Stainer, predsjednica odbora opće prakse BMA za Englesku.

- Era porodičnog doktora izbrisana je od strane nedavnih uzastopnih vlada, i naši pacijenti zbog toga pate - kazala je.

Glasanje za akciju počelo je u junu, uoči izbora 4. jula na kojima je Konzervativna stranka nakon 14 godina izgubila vlast od Laburističke stranke.

Nova vlada saopćila je u četvrtak da će liječničkim ordinacijama dati veću slobodu pri zapošljavanju dodatnog osoblja kako bi zaposlili više od 1.000 novokvalificiranih liječnika opće prakse ove godine, što je promjena koju je profesija tražila.

Ministar zdravstva Wes Streeting kazao je da će dodatnih 82 miliona funti potrebnih za zapošljavanje tih liječnika opće prakse biti plaćeno preraspodjelom sredstava unutar njegovog odjela.

- Razumijem zašto su liječnici opće prakse htjeli kazniti prethodnu vlast. Poduzimanjem kolektivne akcije samo ćemo, međutim, kazniti pacijente - napisao je u članku u novinama Telegraph u četvrtak, prije objave rezultata glasanja, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.