PRIJEDLOG KONAKOVIĆA

Ministri iz RS blokirali prijedlog Konakovića o izmjenama Sporazuma o policijskoj saradnji Srbije i BiH

Košarac je optužio Konakovića da je sve radikalniji

Nešić, Košarac i Konaković. Fena

S. S.

31.7.2024

Ministri iz RS su blokirali prijedlog ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića za izmjenama Sporazuma o policijskog saradnji Srbije i BiH.

Naime, Konaković je tražio da se sporazum revidira na način da o eventualnoj saradnji mora odlučivati DKPT BiH, odnosno da nije moguća direktna saradnja MUP-a RS i npr. MUP-a Srbije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) poručio je da je ovo Konaković predložio iz političkih potreba, ali da se na to neće pristati.

Poručio je da se time želi državni nivo postaviti kao nadređen entitetskom, što nije u skladu s Ustavom.

- Ta potreba da Sarajevo kroji kapu to je priča koju ćemo okačiti mačku o rep - naglasio je Košarac te poručio da Konaković postaje radikalan.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je kazao da Konakovićev pokušaj, zapravo, znači centralizaciju BiH i ukidanje ovlaštenja MUP-a RS.

- Kao ministar iz RS kažem da mi to danas nismo dozvolili. Policijska saradnja između BiH i regiona je dobra, imamo veliki broj sporazuma, imamo zajedničke akcije i ne mislim da to trebamo mijenjati. Konakoviću poručujem da nema ništa od centralizacije BiH - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.